Nekad najbogatiji Slovenac dužan 300 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2017. u 08:35
Imovina Mirka Tuša procjenjivala se na 200 milijuna eura

Policija ispituje kako je Mirko Tuš prije nekoliko godina na svoj račun dobio 29 mil. eura u sklopu prodaje Tušmobila Telemachu.

Mirko Tuš, osnivač slovenske grupe Tuš, prije nekoliko najbogatiji Slovenac čija se imovina 2009. procjenjivala na 200 milijuna eura, našao se u središtu policijske istrage nakon prijave banaka vjerovnika da ih pokušava prevariti kako bi izbjegao vlastiti stečaj, prenose slovenski mediji. Istraga policije koji se bavi gospodarskim kriminalom odvija se na temelju prijave banaka koje ga optužuju za pronevjeru.

Prekršio dogovor s bankama
Banke tvrde da ih Mirko Tuš pokušava prevariti besplatnim i neovlaštenim prijenosom brenda nekih kompanija na inozemne račune za koje se sumnja da iza njih stoje Tuš i njegova supruga Tanja Tuš, a osumnjičen je za pronevjeru i zloporabu ovlasti u poslovanju, objavio je POP-TV. Policija je obavila pretres Tušovih stanova i poslovnih prostora te u dokumentima kompanije ispituje kako je Mirko Tuš prije nekoliko godina na svoj račun dobio 29 milijuna eura na ime "prodaje brenda", u poslu kojim je Tuševa telekom divizija Tušmobil prodana kabelskom operateru Telemach, i to unatoč dogovoru da se sav prihod od prodaje prenese bankama kojima je Tuš dužan 300 milijuna eura. Umjesto toga, Tuš je od banaka ponovno zatražio produženje roka otplate obveza, čime pokušava izbjeći stečaj, prenose mediji. 

 

300 milijuna

eura dužna je grupa Tuš vjerovnicima

Pregovori s fondovima
Konzorcij banaka vjerovnika, među kojima su najveće NLB, SID banka i Gorenjska banka, mjesecima pregovaraju s raznim fondovima pokušavajući prodati svoja nenaplativa potraživanja prema Tušu, no zasad bez uspjeha jer ih fondovi ne žele kupiti za više od trećine nominalne visine duga.  Nekoliko zainteresiranih ponuđača provelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobvezujuće ponude.

U srpnju je Siol.net objavio je da je u utrci za kupnju 300 milijuna eura vrijednih potraživanja ostao samo engleski financijski fond Annacap Financial Partners, specijaliziran za ulaganja u financijski sektor. Za kompaniju je ponudio oko 90 milijuna eura, što bi značilo da će otkupiti potraživanja sa 60% popusta, ali su banke odbile ponudu.  Banke bi uz podršku države željele zaštititi trgovački dio Tuša, a riječ je o 35 trgovačkih centara s oko 3000 zaposlenih. U prvoj polovini godine, u vrijeme izbijanja krize oko Agrokora, slovenski mediji su nagađali o navodnim idejama nekih ministara u slovenskoj vladi po kojima bi Slovenija trebala otkupiti Mercator i povezati ga s Tušem te stvoriti domaći trgovački lanac koji bi se jače opirao stranoj konkurenciji. Međutim, većina stručnjaka smatra da se vlada neće upustiti u avanturu ponovnog ulaska u vlasničku strukturu Mercatora. 

Na pomolu kupac?

Soros analizira poslovanje Engrotuša
Banke vjerovnici slovenske grupe Tuš ekskluzivno pregovaraju o prodaji Engrotuša s fondom Quantum Strategic Partners kojima upravlja svjetski poznati investitor i milijarder George Soros. Prema informacija slovenskih medija, skupina banaka dopustila je Sorosu dubinsku analizu poslovanja grupe Tuš, koja je u tijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close