Milijuni boca španjolskog vina prodavani kao francuski rose

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2018. u 08:28
Foto: Thinkstock

Ta su otkrića zaprepašćujuća ponajprije za područja proizvodnje vina u južnoj Francuskoj koja se bore s jeftinim uvozom vina iz Španjolske.

Gotovo 4,6 milijuna boca španjolskog vina rose označeno je kao francuski rose i kao takvo se prodaje u francuskim kafićima, hotelima i restoranima, upozorili su francuski dužnosnici, a prenijeli britanski mediji.

Francuska uprava za borbu protiv prijevara došla je do takvih spoznaja nakon dvogodišnje istrage provedene među proizvođačima, uvoznicima, trgovcima i distributerima, piše britanski BBC. 

I dok je većina vina propisno bila označena, čak 3,45 milijuna litara španjolskog vina prerušeno je u francusko vino, kaže se u izvješću nadležne uprave. Etikete su bile ili lažne, ili obmanjujuće, istaknuli su. 

Najčešći su prijestupi bili skrivanje stvarnog podrijetla vina, ili stavljanje francuskog simbola na boce vina, poput trobojnice uz etikete "proizvedeno u Francuskoj" ili "punjeno u Francuskoj". 

Ostali prijestupi uključuju skrivanje pravog podrijetla u tzv.'bag-in-boxu', pakiranju u plastičnom, mekanom spremniku u kartonskoj kutiji, i to bilo na dnu kartonske ambalaže, bilo čak ispod ručke.

Ta su otkrića zaprepašćujuća ponajprije za područja proizvodnje vina u južnoj Francuskoj koja se bore s jeftinim uvozom vina iz Španjolske.

"Za one koji se pitaju zašto prosvjedujemo, za sve proizvođače vina koji ne reagiraju na naše pozive za protestom! Potrošači otvorite oči! Deset milijuna boca lažnog rosea iz Španjolske", poručio je Remi Dumas, čelnik udruženja proizvođača mladog vina u regiji Herault, komentirajući izvješće da se radi o čak sedam milijuna litara. 

"Ljubitelji rosea budite na oprezu. Prijeti vam opasnost od gadnog iznenađenja za vrijeme 'happy houra'", upozorio je u ponedjeljak pariški list Le Parisien.  

Francuski list citira izjave višeg dužnosnika da je čak sedam milijuna litara vina prikazano kao francusko. 

"Utvrdili smo prijevare kod četiri proizvođača-trgovaca", kazao je Alexandre Chevallier iz opće uprave za tržišno natjecanje, pitanja vezana za potrošače i za kontrolu prijevara. 

Iz tijela francuske vlade koje je sastavilo izvješće poručuju da svima onima za koje se utvrdi krivnja za takvu prijevaru prijeti moguća kazna zatvora od dvije godine. 

Ranije ove godine francuska uprava za borbu protiv prijevara objavila je da je čak 66,5 milijuna boca prošlo kao vrhunsko vino Cotes du Rhone u razdoblju od 2013. do 2016. godine u prijevari koja je britanske konzumente pogodila podjednako kao i francuske, podsjeća BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close