Milijarder prijevarom punio račune ljubavnica, pilota i zaposlenika. Izbjegao je zatvorsku kaznu, ali će ipak platiti

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2024. u 11:09
FOTO: REUTERS/Amr Alfiky

“Trgovanje povlaštenim informacijama nije bilo rezultat jednokratnog ponašanja, već zabrinjavajući obrazac nedoličnog ponašanja tijekom nekoliko godina”, teza je tužitelja koji su zaključili da je njegov motiv bio nejasan, te vjerojatna posljedica “oholosti, velikog ega, i želje da financijski daruje bez odvajanja od vlastitog novca, iracionalnog oblika pohlepe ili nekog drugog razloga”.

Britanski milijarder Joe Lewis, najpoznatiji po tome što je bio većinski vlasnik  nogometnog klub Tottenhama, kažnjen je u četvrtak s 5 milijuna dolara. Ipak, izbjeći će zatvor jer je priznao krivnju za trgovanje povlaštenim informacijama, izvijestio je BBC, te opisao kako je funkcionirao njegov plan i ‘ modus operandi’  koji je učinio bogatima njegove ljubavnice, prijatelje i zaposlenike.

“Pilot je upravo sletio u Orlando kada je prijatelju poslao poruku s važnom dojavom: “Šef nam pomaže.” “Gazda” na kojeg je mislio bio je upravo britanski tajkun Joe Lewis, a ruka pomoći bila je pozajmica od pola milijuna dolara. Pri tom Lewis je imao unosan savjet o dionicama koji je glasio: “kupite dionice u farmaceutskoj tvrtki jer bi trebala objaviti pozitivne rezultate za novi lijek protiv raka”. Dva tjedna kasnije, pilot je ponovno poslao poruku, napomenuvši da “šef ima insajderske informacije” i “zna ishod”. Bio je u pravu – cijena dionice tvrtke skočila je više od 16 posto. Pilot je iskeširao i odužio se “Gazdi”. Ono što je problem u ovoj priči je što je cijela stvar nezakonita.

Londonski tajkun 87-godišnji Lewis na sudu u New Yorku,  priznao  je krivnju za trgovanje povlaštenim informacijama i sklopio sporazum s tužiteljima. Bilo je to u siječnju, a na saslušanju na Manhattanu u četvrtak izrečena mu je i kazna u iznosu 5 milijuna dolara  i tri godine uvjetne kazne, čime je izbjegao zatvor.
Savezne smjernice u ovakvim slučajevima, piše BBC, predviđaju kaznu između 18 mjeseci i dvije godine zatvora, ali i obrana i tužitelji bili su popustljivi s obzirom na to da je priznao krivnju, surađivao s vlastima i lošeg je zdravstvenog stanja. Sutkinja Jessica Clarke izjavila je da su njegovi zločini “ozbiljni” i da “udaraju na integritet tržišta”, ali i da okolnosti nalažu da ipak izbjegne zatvor.

Na sudu se Lewis osvrnuo na svoje djetinjstvo u Londonu i rekao: “U ranoj mladosti naučio sam koliko je život dragocjen. Napravio sam strašnu pogrešku. Prekršio sam zakon. Sramim se, oprostite, i smatram se odgovornim.” Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, jedna od Lewisovih kompanija, Broad Bay Ltd, također je zbog prijevare s vrijednosnim papirima kažnjena  novčano s 44 milijuna dolara.
“Cilj njegovih prijevara, prema optužnici, nije bio povećati njegovu vlastitu procijenjenu vrijednost od 6,2 milijarde dolara”, prenosi BBC.  

“Milijarder je djelomično skovao takav plan jer se osjećao loše što nikada nije imao službene planove za mirovinu za svoje pilote”,  prenosi BBC obrambene teze.  “Trgovanje povlaštenim informacijama nije bilo rezultat jednokratnog ponašanja, već zabrinjavajući obrazac nedoličnog ponašanja tijekom nekoliko godina”, teza je tužitelja koji su zaključili da je njegov motiv bio nejasan, te vjerojatna posljedica “oholosti, velikog ega, i želje da se financijski daruje bez odvajanja od vlastitog novca, iracionalnog oblika pohlepe ili nekog drugog razloga”.

Inače, Lewis je rođen u londonskom East Endu i preuzeo je restoranski posao koji je pokrenuo njegov otac prije nego što ga je prodao kako bi se usredotočio na valutne špekulacije i ulaganja.
Navodno je bio jedan od investitora koji je zaradio novac kladeći se protiv funte prije “crne srijede” – povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europskog tečajnog mehanizma u rujnu 1992. Osnovao je investicijsku tvrtku Tavistock Group koja ima vlasničke udjele u velikom nizu tvrtki za nekretnine, sport, financije, energiju i znanosti o životu, piše Sky News.

Lewis je bio na 39. mjesto na ljestvici bogataša Sunday Timesa za 2023. godinu i najpoznatiji je po svom vlasništvu nogometnog kluba Tottenham Hotspur, u kojem je kupio kontrolni udio za 22 milijuna funti još 2001. godine – iznos koji je tada vrijedio oko 32 milijuna dolara. Godine 2022. kontrola je predana obiteljskom biznisu, a financijski dokumenti koje je klub podnio  pokazuju da Lewis više nema “značajnu kontrolu” nad klubom.

Prema podacima američke vlade, Lewis trenutačno živi na Bahamima i gdje mu je i sjedište tvrtke jedan je od 500 najbogatijih ljudi na svijetu. Njegovo trenutačno bogatstvo uključuje nekretnine u nekoliko zemalja, ogromnu zbirku umjetnina i jahtu vrijednu 250 milijuna dolara, koju je koristio da osigura jamčevinu nakon uhićenja u srpnju 2023.

Osim pilota i zaposlenika na njegovoj jahti, na udaru njegove ‘kriminalne velikodušnosti’ našli su se i romantični partneri, prenosi BBC.

U srpnju 2019. tvrtka pod nazivom Solid Biosciences u koju je Tavistock uložio tražila je svježi novac. Dok je razmatrao ugovor, Lewis je dobio povjerljive informacije o kliničkom ispitivanju. U to vrijeme boravio kod svoje djevojke u Južnoj Koreji i rekao joj je da uloži novac u tvrtku. Uložila je oko 700.000 dolara. Sljedeći dan par se vratio privatnim zrakoplovom u SAD. Usput je Lewis i svojim pilotima podijelio svoj insajderski savjet. Nakon što su objavljeni rezultati kliničkog ispitivanja, dionice tvrtke su skočile u nebo. Lewisova djevojka više je nego udvostručila svoj novac.

Komentirajte prvi

New Report

Close