Milano – središte za kineske i arapske financijaše

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2016. u 21:59
Gradonačelnik Giuseppe Sala i premijer Matteo Renzi/Reuters

Novi gradonačelnik olakšicama privlači investitore na prostor gdje se održala izložba Expo.

Na prostoru gdje se održala svjetska izložba Expo novoizabrani gradonačelnik Milana namjerava napraviti zonu gdje će smjestiti azijske i bliskoistočne financijaše te farmaceutske kompanije.

K tome, u toj bi zoni investitori bili oslobođeni plaćanja poreza. Kako piše Reuters, Giuseppe Sala – novopečeni čelnik talijanskog financijskog centra – planira ponuditi porezne olakšice kako bi privukao financijske tvrtke koje traže alternativu Londonu nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije. "Vrlo smo dobro svjesni činjenice da francuske i njemačke banke neće preseliti dio osoblja u Italiju. Međutim, vidimo interes širokog raspona azijskih i bliskoistočnih investicijskih fondova koji bi htjeli osnovati urede u  Milanu", kazao je Sala.

"Planiramo ponuditi niz financijskih olakšica koje uključuju snižavanje poreza na dobit i doprinosa na zaposlenike kako bi učinili Milano još privlačnijim mjestom za biznis", dodao je gradonačelnik lombardijske prijestolnice. Prema podacima konzultantske kuće KPMG, porez na dobit u Milanu iznosi 31,4 posto, nasuprot 20 posto u Londonu. Pregovore s arapskim i prvenstveno kineskim ulagačima predstavnici grada Milana namjeravaju pokrenuti početkom iduće godine.

Međutim, Sala priznaje kako njegov plan za privlačenje ulagača ovisi o uspjehu referenduma o ustavnim promjenama zakazanom za 4. prosinca. Njime vlada premijera Mattea Renzija želi ograničiti moć zakonodavnog tijela u doniošenju odluka, a bez toga nema dubljih fiskalnih reformi. Ako sve prođe po planu, investitore bi Sala smjestio na prostoru gdje se održavala lanjska izložba Expo.

Naime, novi gradonačelnik bio je između 2010. i 2015. najodgovorniji za razvoj i pripremu prostora za Expo. U Milanu se nadaju da će se taj prostor dvije europske regulatrne agencije izabrati za svoje sjedište. Radi se o Europskoj agenciji za lijekove (EMA) te Europskom nadzornom tijelu za bankarstvo (EBA). Osim što bi time bilo otvoreno bar tisuću radnih mjesta, to bi bio i veliki poticaj za privlačenje farmaceutskih i financijskih tvrtki. Banke već dolaze, pa su nedavno u novosagrađeni poslovni centar Porta Nouva urede preselili HSBC i BNP Paribas. 

Komentirajte prvi

New Report

Close