Mijenjaju li se izvori prihoda kraljevske kuće?

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2022. u 07:00
Kralj Charles III. svoje aktivnosti financirao je prihodima Vojvodstva Cornwall/Reuters

Može li Charles III. reformirati model koji je prakticirala pokojna Elizabeta II.?

Novi britanski kralj Charles III. morat će se pozabaviti i stanjem golemog portfelja nekretnina u vlasništvu kraljevske obitelji s kojim je nedavno preminula kraljica Elizabeta II. upravljala vrlo pozorno.

Njezin otac, kralj George VI., dao je obitelji nadimak “Tvrtka”, a jedan bivši savjetnik obitelji za Financial Times opisao je pokojnu kraljicu kao “neizvršnog predsjednika kompanije” kada se radilo o financijskim poslovima obitelji.

Iako je dobar dio imovine bio izvan njezina izravnog utjecaja, kraljica je nadgledala sve što je mogla, od prihoda imanja do preuređenja Buckingamske palače. Jedno od ključnih pitanja jest hoće li Charles III. upravljati imovinom na njezin način.

Najvećim dijelom nekretninskih i zemljišnih parcela upravljaju Krunske nekretnine. Radi se o 15,6 milijardi funti vrijednom portfelju nekretnina, od kojih su neke u središnjem Londonu.

U portfelju je i pomorsko dobro 12 milja od obale čija je vrijednost skočila od prošle godine, zahvaljujući lukrativnom ugovoru o najmu pomorskog dobra radi gradnje pučinskih vjetroelektrana.

Prihodi Krunskih nekretnina uplaćuju se u proračun, odakle se kasnije monarhu isplaćuje godišnji iznos. Do 2016. taj je iznos bio jednak 15 posto prihoda Krunskih nekretnina, ali je onda povećan na 25 posto radi troškova 369 milijuna funti vrijednog 10-godišnjeg preuređenja Buckingamske palače.

lzravniji izvor prihoda dolazi od Vojvodstva Lancaster, golemog imanja koje pripada britanskom monarhu od 1399. godine. Radi se o 18.248 hektara zemljišta vrijednog 653 milijuna funti. Ta imovina uključuje poljoprivredno zemljište u u četiri okruga, zatim farme, prava rudarenja i komercijalne nekretnine.

Charles III. već godinama zagovara da se kraljevska obitelj manje oslanja na prihode od Krunskih nekretnina. Kao vojvoda od Cornwalla, Charles svoje aktivnosti financira iz prihoda Vojvodstva Cornwall, imanja koje je još 1337. osnovao kralj Edward III.

Neto vrijednost Vojvodstva iznosi 1,05 milijardi funti. Poslovima Vojvodstva upravlja Prinčevsko vijeće, svojevrsni odbor direktora, a u posljednjem izvješću navedena je dobit od 23 milijuna funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close