Microsoft skriva podatke korisnika od američkih špijuna

Autor: Tomislav Pili , 12. studeni 2015. u 14:48
Selidbu podataka objavio je izvršni direktor Satya Nadella/REUTERS

Za analitičare ovo je priznanje da američki tehnološki div ne može na drugi način zaštititi podatke od obavještajnih službi.

Microsoft će podatke u 'oblaku' svojih europskih korisnika čuvati u Njemačkoj čime je posredno priznao da ih ne može drugačije zaštititi od "njuškanja" američkih obavještajnih službi. Američki softverski div u srijedu je najavio kako će osnovati nove podatkovne centre u Njemačkoj koji će biti pod nadzorom podružnice Deutsche Telekoma.

Vijest je tijekom konferencije za medije u Berlinu osobno objavio izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella. "Novi podatkovni centri osigurat će njemačkim kompanijama da zadrže kontrolu nad podacima", izjavio je Nadela, a prenosi Reuters. S dva centra upravljat će T-Systems, tvrtka-kćer njemačke telekomunikacijske kompanije, a u rad bi bili pušteni krajem sljedeće godine. Međutim, T-Systems će imati i ulogu "čuvara" jer Microsoftovi zaposlenici neće moći pristupiti podacima bez dozvole njemačke tvrtke.

Za tehnološke analitičare ovo je prvo priznanje nekog tehnološkog diva da ne može drugačije zaštititi podatke svojih korisnika. "Mislim da je Microsoft došao do zaključka kako ne može pobjeći od činjenice da je američka tvrtka", kaže za Financial Times Carsten Casper, analitičar Gartnera.

Pitanje privatnosti podataka postalo je aktualno nakon što je bivši zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden objavio podatke o praksama špijuniranja milijuna ljudi diljem svijeta. No, analitičari ocjenjuju da bi Microsoftov potez mogao dodatno otežati postizanje sporazuma o dijeljenju podataka između Europe i SAD-a. Podsjetimo, Europski sud pravde presudio je prošlog mjeseca da je sporazum nazvan "Safe Harbour", nedostatan jer omogućuje američkim vlastima pregled podataka bez posljedica.

Twitter u Rusiji

Iznenađujući zaokret

Ruska vlada zatražila je od Twittera da podatke o tamošnjim korisnicima čuva na serverima u Rusiji i obavijesti je o lokaciji tih servera. Radi se o iznenađujućem preokretu u odnosima te društvene mreže i Kremlja. Naime, Aleksandar Zaharov, šef internetskog regulatora Roskomnadzor, u srpnju je izjavio kako se regulativa ne odnosi na Twitter dok ne prikuplja osobne podatke. Zaharov sada tvrdi da j Twitter u međuvremenu promijenio korisničku politiku, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close