Još dvije bolne godine: Microsoft planira otpustiti 11 tisuća zaposlenih diljem svijeta?

Autor: Josipa Ban , 19. siječanj 2023. u 07:00
Iz Microsofta zasad nema službene potvrde o valu otkaza/Shutterstock

Čelnik Microsofta Satya Nadella očekuje još dvije bolne godine za tehnološki sektor.

Microsoft planira podijeliti nekoliko tisuća otkaza, a spominje se da bi to moglo biti i do 11 tisuća, spekuliraju brojni strani mediji, no službene potvrde iz jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija zasada nema.

Ako do otkaza uistinu i dođe, bilo bi to već drugo rezanje broja zaposlenih u samo nekoliko mjeseci jer je Microsoft u listopadu prošle godine otpustio tisuću ljudi.

Nisu jedini
Kao razlog ovako velikog otpuštanja navodi se ekonomsko usporavanje koje je značajno utjecalo na vrijednost tehnoloških dionica na američkoj burzi, a koje su u prošloj godini pale više od 40 posto. Microsoft u dijeljenju otkaza nije usamljenik u tehnološkom sektoru.

Poznato je da je Elon Musk preuzimanjem Twittera najavio otpuštanje polovice od nešto više do pet tisuća zaposlenika. Otkaze, njih čak 11 tisuća najavili su i iz Mete. Najveća svjetska Internet trgovina Amazon broj bi zaposlenih trebala smanjiti za 18 tisuća, odnosno šest posto, a Salesforce, koji je razvio CRM, nedavno je najavio osam tisuća otkaza.

1,78

trilijuna dolara tržišna je kapitalizacija Microsofta

Sve su to redom velike i stabilne tehnološke kompanije pa najave otkaza dovoljno govore o potresima u američkom IT sektoru. Zanimljivo je i da špekulacije o otpuštanjima u Microsoftu dolaze tek nekoliko dana nakon što je Satya Nadella, generalni izvršni direktor Microsofta, u intervju za CNBC, izjavio da tehnološki sektor čekaju još dvije bolne godine nakon čega bi trebalo ponovno doći do rasta.

Reuters piše da Microsoft ima problema u održavanju stopa rasta zbog pada potrošnje u segmentu tehnološke opreme. Zbog usporavanja gospodarskog rasta i visoke inflacije građani manje troše na elektroniku što se posljedično odražava na prodaju operativnog sustava Windows, ali i opreme. To i ne treba čuditi kada se zna da je u pandemiji eksplozivno rasla potražnja IT opreme.

221.000 zaposlenih
Otkazi, ako se obistine, bili bi pokazatelj nastavka negativnih trendova u američkom tehnološkom sektor. “Još jedna runda otkaza u Microsoftu daje naslutiti da nema naznaka poboljšanju situacije u sektoru te možemo očekivati pogoršanje situacije”, komentirao je za Reuters Dan Romanoff, analitičar Morningstara.

Sky News pak navodi da neslužbeni izvori govore da bi Microsoft, čija tržišna vrijednost iznosi 1,78 trilijuna dolara, mogao otpustiti pet posto radnika, odnosno oko 11 tisuća ljudi. Neslužbeni izvori raznih medija govore o otpuštanjima u odjelu inženjerstva i ljudskih resursa. Ovaj tehnološki div, naime, zapošljava 221 tisuću ljudi.

Najviše u SAD-u (122 tisuće) dok ostatak od 99 tisuća radi u podružnicama diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Prema podacima servisa Poslovna.hr Microsoft je u Hrvatskoj 2021. zapošljavao 57 ljudi, 12 radnika više nego 2019. godine koja im je bila najbolja po ostvarenim prihodima (19,3 milijuna eura).

U 2021. bilježe pad prihoda od 33 posto u odnosu na 2019., te su godinu završili s 12,76 milijuna eura. Prema podacima s Poslovne otkaze nisu davali, dapače, broj su zaposlenih povećali. Kakva je situacija bila u prošloj godini i kakvi su planovi u ovoj iz kompanije do zaključenja teksta nisu odgovorili.

Komentirajte prvi

New Report

Close