‘Mi moramo, kad je Hrvatska u pitanju, dati zastrašujući primjer drugima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2012. u 14:34
EPA

Primjer Bugarske i Rumunjske pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše riješiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva. Mi ne smijemo ponoviti istu grešku…

U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj Uniji, piše tjednik Der Spiegel u nedjelju u svom najnovijem izdanju.

"Ne smije biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada" rekao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija CDU) za Der Spiegel. On je ustvrdio da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. srpnja 2013. moguć jedino u slučaju da sljedeće izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske bude pozitino intonirano. Zastupnik oporbene Socijaldemokratske stranke Njemačke zadužen na europska pitanja Michael Roth se još drastičnije izrazio glede ulaska Hrvatske u EU. "Mi moramo, kad je Hrvatska u pitanju, dati zastrašujući primjer drugima", rekao je Roth. On je ustvrdio da Hrvatska mora otkloniti primjedbe koje je navela Europska komisija, poput predugih sudskih procesa. "U protivnom Bundestag neće ratificirati pristupni pregovor", zaključio je Roth.

I predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (CDU), koji je prije dva tjedna intervjuom u dnevniku "Welt am Sonntag" u kojem je ustvrdio kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU započeo raspravu o proširanju EU-a, je iznova izrazio skepsu po tom pitanju. "Primjer Bugarske i Rumunjske pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše riješiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva. Mi ne smijemo ponoviti istu grešku", rekao je Lammert za Der Spiegel. On je iznova ustvrdio kako je Europskoj Uniji sada potrebna "faza konsolidacije".

"Mislim da bi morali razmisliti o tomu da uvedemo godišnje izvješće o unutarnjem stanju Europske Unije. To bi nekima moglo otvoriti oči za probleme koje već godinama neriješene vučemo za sobom", zaključio je Lammert.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Imperijalisti su se preko svojih Behtela i agentura ipak malo previše zaigrali postavljajući u svoju koloniju kroasan Croatiu, na vlast ekipu potpunih autista koji ne razumiju ništa osim sluškinjati i spletkariti. Kad su Njemci nedavno prilikom posjeta Milanovića vidjeli da iza Sanadera više nema inteligentnog oblika života u Hrvatskoj, prestravljeno su počeli dizati u zrak sve mostove kojima bi Hrvatska trebala ući u Europu.Neoliberalni europski hohštapleri.Niti jednu uslugu nisu napravili bezuvijetno i bez interesa. Uništavanjem hrvatske brodogradnje, uništavaju industrijsku proizvodnu konkurenciju pretvarajuči nas u sluge i koloniju tercijarnih, uslužnih djelatnosti. A mi jedino našom najboljom brodogradnjom na svijetu možemo parirati njemačkoj najsolidnijoj automobilskoj industriji na svijetu i ničim više i neće se smiriti dok nam ne unište brodogradnju i industriju.

Ako je danas stanje tako loše kako kažu (a je!), što možemo popraviti u 6 mjeseci?

Dječja posla.

Nek se zna tko je gazda!

New Report

Close