Merkel na meti kritika zbog izbjeglica

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2019. u 21:59
Njemačka kancelarka Angela Merkel/REUTERS

Većina nije integrirana u tržište rada, tvrdi čelnik Gospodarskog vijeća CDU-a.

Gospodarsko krilo vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) smatra da većina izbjeglica koje su nakon 2015. došle u Njemačku nisu integrirane u dovoljnoj mjeri, prenose njemački mediji u srijedu.

"Slogan Angele Merkel iz 2015. 'Uspjet ćemo' se nažalost do danas nije ispunio. Moram upozoriti da ne bismo ponovno pali u fazu naivnosti u kojoj smo se tada nalazili", rekao je u razgovoru za novinsku agenciju dpa glavni tajnik Gospodarskog vijeća CDU-a Wolfgang Steiger. On je opovrgnuo nedavni istup predsjednika Saveza njemačkih poslodavaca Inga Kramera koji je ustvrdio da je većina izbjeglica dobro integrirana u njemačko tržište rada čime je slogan kancelarke Merkel ispunjen.

"Ako želimo reći cijelu istinu, moramo reći i to da od 2015. imamo milijun novih primatelja socijalne pomoći", rekao je Steiger. On je ustvrdio kako je "sreća" što je istodobno pao broj domaćih primatelja socijalne pomoći, pa se porast zbog useljenika nije u toj mjeri osjećao.

"Očito naš dobar socijalni sustav privlači izbjeglice iz čitavog svijeta", kazao je Steiger. Zauzeo se za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama njemačkog tržišta rada. "Nama su potrebni pravi stručnjaci, a ne nekvalificirani radnici koji će pri sljedećem slabljenju gospodarskog rasta, što nas nažalost uskoro očekuje, izgubiti posao i koje onda moramo trajno financijski podržavati", istaknuo je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close