Merkel: Google porez na redu u prosincu

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2018. u 22:00
Foto: DPA/PIXSELL

Njemačka kancelarka izjavila kako se traži model oporezivanja tehnoloških kompanija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će digitalni porez u Europskoj uniji biti predložen na sastanku europskih ministara financija najkasnije u prosincu ove godine, objavio je portal t-online.de. “Razgovaramo o tome s Francuskom. Napominjem, ne govorimo o tome da li da oporezujemo digitalne tvrtke, već o tome kako da to učinimo. Prijedlog ćemo imati u prosincu”, rekla je Merkel u intervjuu za taj portal. Francuska je već dugo glavni zagovornik tog poreza, no francuski dužnosnici sve su više frustrirani zbog njemačkog oklijevanja oko pojedinosti vezanih uz taj porez, nakon što je Berlin načelno prihvatio tu ideju u lipnju. Nakon mjeseci teškog lobiranja, francuska vlada priopćila je kako se ideji protive samo Danska, Švedska i Irska.

Njemačka je ovaj tjedan objavila da favorizira predloženi plan EU o oporezivanju prometa velikih internetskih tvrtki poput Googlea i Facebooka, za koje EU dužnosnici tvrde da da nepošteno plaćaju manji porez od ostalih tvrtki.

Najave Angele Merkel dolaze u trenutku kad se njemačka vlada priprema predstaviti strategiju razvoja umjetne inteligencije (AI). Prema nacrtu plana, koji je Reuters dobio na uvid, njemačka vlada je izdvojila oko tri milijarde eura za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close