Mercedes razvija auto na struju dometa 1200 kilometara

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2020. u 22:00
Prototip Vision EQXX bit će najučinkovitiji električni automobil na svijetu/Reuters

Na prezentaciji je rečeno da bi takvo vozilo moglo prijeći udaljenost između Pekinga i Šangaja sa samo jednim punjenjem baterije.

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz razvija novi model električnog vozila, prototip Vision EQXX za koji kažu da će biti najučinkovitiji na svijetu.

Prvi čovjek Mercedesova odjela za istraživanje i razvoj Markus Schafer rekao je da je na razvoju ovog modela angažirana nova skupina inženjera čiji je cilj stvoriti automobil s najvećim dometom i najvišom razinom učinikovitosti, piše portal Electrek.

Na prezentaciji je rečeno da bi takvo vozilo moglo prijeći udaljenost između Pekinga i Šangaja sa samo jednim punjenjem baterije. Riječ je o udaljenosti od 1200 kilometara, što je trenutno nedostižno za vozila koja pokreću električni motori.

Premda se Vision EQXX razvija u okviru tehnološkog programa, očekuje se da će rezultirati inovacijama koje će se uskoro koristiti i u serijskoj proizvodnji automobila.

Na razvoju nove tehnologije, koja bi trebala omogućiti “spektakularnu učinkovitost i doseg” radit će Mercedesov tim stručnjaka iz Stuttgarta te posebna grupa inženjera iz Velike Britanije. „Naši su inženjeri dobili iznimno zahtjevnu zadaću – stvoriti najučinkovitiji električni automobil na svijetu.

Riječ je o ozbiljnome projektu u sklopu kojega razvijamo tehnologije nove generacije”, rekao je Schafer.

Iz tvrtke nisu objavili kada se očekuje završetak prototipa Vision EQXX ni kada će biti novosti o učinkovitijim baterijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close