Mattarella traži premijera za 67. talijansku vladu od 1945. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2019. u 22:00
Salvinijeve pristaše na skupu potpore /REUTERS

Giussepe Conte u Senatu kazao da njegov rad završava zbog razilaženja s čelnikom Lige, potpredsjednikom vlade Matteom Salvinijem.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella počeo je u srijedu razgovore sa strankama o načinu izlaska iz političke krize nakon što je u utorak predsjednik vlade Giuseppe Conte podnio ostavku.

Konzultacije bi trebale trajati najmanje do četvrtka poslijepodne, objavio je ured talijanskog predsjednika. Na konzultacijama će Mattarella pokušati utvrditi ima li izgleda za sastavljanje nove vlade ili će morati sazvati prijevremene izbore, tri i pol godine prije nego što bi se trebali održati oni redovni. Conte je u govoru održanom u Senatu prethodno kazao da rad njegove vlade "ovdje završava" zbog razilaženja s čelnikom Lige, potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Optužio je Salvinija da je potopio koaliciju i stavio u opasnost gospodarstvo zbog vlastitih interesa i političkih dobitaka. "Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje", rekao je Conte u govoru u Senatu.  On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke". Također ga je optužio da "izlaže zemlju ozbiljnom riziku", upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Matteo Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvjezdica (M5S). Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon-Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama koje mu daju 36 do 38 posto potpore.

Moguća i proeuropska vlada 
Contijevom ostavkom Italija je ostala bez vlade i ušla u razdoblje neizvjesnosti u kojoj ključnu ulogu ima predsjednik Mattarella.  Nazire se nekoliko mogućnosti, šef države bi mogao tražiti od Contea da ostane na čelu zemlje i vodi prijelaznu vladu. Sada se očekuje da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratskom strankom. Ako to ne uspje, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevremene izbore. Političari M5S i Demokratske stranke otvoreno razgovaraju o formiranju nove koalicije koja bi Ligu stavila u oporbu i dala Italiji više centrističku, proeuropsku vladu.

Mattarella će se sastati sa svim parlamentarnih strankama, jednom za drugom, kako bi vidio može li biti formirana nova koalicija. Ako to ne uspje postići raspustit će parlament, tri i pol godine prije plana, kako bi se ujesen mogli održati izbori. Konzultacije je po planu trebao započeti s manjim strankama, dok bi se s onim glavnima trebao sastati u četvrtak poslije podne. 

Vodstvo Demokratske stranke sastalo se u srijedu prije podne kako bi razgovaralo o mogućnosti koalicije s M5S. Salvini je rekao da će predsjedniku ponoviti kako  želi nove izbore te optužio druge stranke da žele sklopiti dogovor jer se boje novih izbora. Salviniji je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu ali je M5S rekao da je "prekasno".

Salvini pozvao na prosvjed 
Populistička koalicija koja je bila na vlasti u Italiji 14 mjeseci u utorak je konačno krahirala nakon višemjesečnih sukoba i zastoja utirući put za "nepredvidiv" ishod. Salvinijeva prvotna ideja  bili su prijevremeni izbori. Kao čelnik ekstremno desne Lige, koja vodi u anketama, mogao je očekivati pobjedu na izborima i premijersku poziciju.

Uz Salvinija, obožavatelja autoritarnih vladara poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbana, bivšeg zagovornika izlaska iz EU,  Italija bi i dalje skretala udesno. Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa su njihovi političari počeli otvoreno govoriti o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija. Ljutit, Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi moći sastaviti koaliciju samo "preko njega mrtvog".

Problem riješen

Spašen Open arms  
Španjolska i četiri druge države EU – Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal – pristale su preuzeti migrante koji su tjednima čekali na spasilačkom brodu Open Arms, čime je razriješena neizvjesna situacija s talijanskom vladom u pogledu njihove sudbine. Oko 100 migranata, spašenih u Sredozemnom moru, bilo je prisiljeno ostati na krcatom plovilu dok talijanski tužitelj nije naredio zapljenu broda i njihovu evakuaciju. Iskrcali su se na talijansku Lampedusu u srijedu, nakon što su druge zemlje pristale preuzeti ih.

Komentirajte prvi

New Report

Close