Marriott dobiva bitku za Starwood

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2016. u 22:00
Starwood je objavio kako prihvaća poboljšanu ponudu/REUTERS

Nakon što je Starwood u petak objavio da je ponuda Anbanga privlačnija, Marriott u ponedjeljak poboljšao ponudu za 25%.

Američki hotelski lanac Starwood Hotels & Resorts Worldwide prihvatio je u ponedjeljak poboljšanu ponudu Marriotta čime je ta kompanija u prednosti pred kineskim izazivačem, osiguravajućom kompanijom Anbang. Marriott sada nudi ukupno 13,6 milijardi dolara za spajanje koje je dogovoreno još u prosincu.

Prema uvjetima u novoj ponudi, dioničari Starwooda, koji u svom portfelju drži brendove poput Sheratona i Westina, dobit će 21 dolar u gotovini te 0,80 Marriottovih redovnih dionica za svaku Starwoodovu dionicu. Time je ponuda dosegla vrijednost od 79,53 dolara po dionici, nasuprot prijašnjih 63,74 dolara. No, mnogo važnija za američkog hotelijera jest činjenica da je time nadmašena ponuda kineskog Anbanga od 76 dolara po dionici. Podsjetimo, Anbang je prošloga tjedna lansirao svoju ponudu koju je Starwood u petak ocijenio privlačnijom od Marriottove.

Time je dogovor između te dvije kompanije došao u pitanje. I to unatoč ugovornoj obvezi prema kojoj Starwood mora isplatiti Marriottu naknadu od 400 milijuna dolara u slučaju raskida dogovora. Marriott je imao pravo da do 28. ožujka dade protuponudu, a to je pravo iskoristio već u ponedjeljak. U sklopu poboljšane ponude dioničari Starwooda držali bi 34 posto redovnih dionica nove kompanije koja bi bila najveći hotelijer na svijetu s 30 brendova u portfelju. Marriott procjenjuje da će spajanjem obje kompanije uštedjeti 250 milijuna dolara godišnje. Zanimljivo je da je to za 50 milijuna dolara više od procjena objavljenih prošle godine. Sada su na redu Kinezi koji mogu dati novu ponudu ili se povući iz utrke.

Komentirajte prvi

New Report

Close