Maratonski pregovori u Bruxellesu ojačali euro, a oslabili dionice

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2020. u 21:59
Umjesto predviđena dva dana, summit europskih lidera u ponedjeljak je ušao u četvrti dan/REUTERS

Sastanak EU-a prema prvotnom je planu trebao trajati dva dana.

Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima dosegao najviše razine u četiri mjeseca nakon što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio da bi fond za oporavak mogao sadržavati 390 milijardi eura bespovratnih sredstava.

Eurom se oko podneva trgovalo po 1,1446 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak. Tijekom jutra dosegnuo je najvišu razinu u 19 tjedana od 1,1467 dolara.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a postigli su napredak nakon tri dana pregovora na samitu u Bruxellesu, no dogovora još nema oko toga kako rasporediti sredstva iz fonda za oporavak gospodarstava pogođenih korona krizom, koliko u vidu bespovratnih sredstava, a koliko u zajmovima.

Prema prvotnim planovima iz fonda za oporavak predloženog u iznosu 750 milijardi eura, 500 milijardi eura bilo bi dodijeljeno u vidu bespovratnih sredstava, a preostali iznos u zajmovima.

Sastanak EU-a prema prvotnom je planu trebao trajati dva dana, no činjenica da su pregovori ušli u četvrti dan potvrda je da su čelnici zemalja EU-a spremni učiniti sve što treba kako bi u eurozoni zadržali jedinstvo, ocijenila je Jane Foley, viša valutna analitičarka Rabobanka.

Neke dobre vijesti već su uračunate u cijenu eura, no čini se da mu se teško jutros bilo zadržati iznad razine od 1,1460 dolara, dodaje. Međutim, dok euro jača, produženje pregovora nije najbolje utjecalo na europska dionička tržišta.

Naime, dio najvažnijih indeksa je oslabio, dok su neki bilježili blagi rast.

Primjerice, paneuropski STOXX 600 nakon 13 sati bio je u blagom plusu od 0,08 posto, a njemački DAX je bilježio istovremeno 0,3 posto rasta. S druge strane, francuski CAC bio je u minusu od 0,25 posto, kao i londonski FTSE koji je pao 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close