Manjak radnika i slab rast produktivnosti prijete Njemačkoj

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2023. u 22:00
Ponuda radne snage mora se povećati imigracijom i daljnjim mjerama na tržištu rada, naglašavaju u razvojnoj banci KfW/Reuters

Da bi sumorna prognoza ne bi obistinila, ponuda radne snage mora se povećati imigracijom i daljnjim mjerama na tržištu rada, naglašavaju u razvojnoj banci.

Manjak kvalificirane radne snage i slabo poboljšanje produktivnosti ozbiljne su prijetnje prosperitetu u Njemačkoj, upozorila je u ponedjeljak državna razvojna banka KfW.

“Urušavaju se temelji (koji bi trebali jamčiti) daljnje povećanje prosperiteta”, navodi u ponedjeljak njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zaključak studije KfW-a.

Glavni ekonomist banke Fritzi Köhler-Geib bio je jasan: “Kombinacija sve manje ponude domaće radne snage na dulji rok i slabog rasta produktivnosti jedinstveni je izazov s kakvim se nismo suočili od kraja rata”.

Da bi sumorna prognoza ne bi obistinila, ponuda radne snage mora se povećati imigracijom i daljnjim mjerama na tržištu rada, naglašavaju u razvojnoj banci.

Rad ujedno mora biti produktivniji, što bi se, među ostalim, trebalo postići smanjenjem birokracije i promicanjem inovacija, poručuju.

U tom kontekstu treba podsjetiti na nedavno istraživanje švicarskog Sveučilišta St Gallen i konzultantske kompanije EY koje je pokazalo da su njemačke tvrtke u obiteljskom vlasništvu znatno povećale prihod u 2022. godini, ali zaostaju za međunarodnom konkurencijom.

Lani je 500 najvećih obiteljskih poduzeća u svijetu povećalo prihod u prosjeku za 14 posto. U njemačkim poduzećima porastao je šest posto, upola slabije nego u SAD-u.

Azija je zabilježila daleko snažniji rast, za 21 posto. EY razlog pronalazi u tome što njemačka obiteljska poduzeća uglavnom posluju u industriji u kojoj su visoke stope rasta prilično rijetke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close