Manchester United razmišlja kako vratiti trošak dovođenja Cristiana Ronalda

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Sponzorstva i prodaja dresova neće biti dovoljna, pa u klubu računaju da će povratak portugalskog napadača utjecati na globalno povećanje navijačke baze.

Portugalska nogometna megazvijezda Cristiano Ronaldo započeo je prošlog vikenda prvu sezonu u novom klubu, Manchester Unitedu, koji sada mora pronaći način da barem ugrubo isplati golemi trošak njegovog ponovnog dovođenja u redove “crvenih vragova”.

Dosadašnji napadač Juventusa karijeru je odlučio nastaviti – a s obzirom na dob od 36 godina možda i završiti – na legendarnom Old Traffordu, u dresu kluba gdje je 2003. i započeo ozbiljnu međunarodnu nogometnu karijeru još kao 18-godišnjak.

Najplaćeniji u Engleskoj

Međutim, financijski gledano, Manchester United je dovođenjem Ronalda “progutao kita”, piše Financial Times. Naime, portugalski reprezentativac, uz Argentinca Lionela Messija najtalentiraniji nogometaš svoje generacije, postao je najplaćeniji igrač engleske prve lige.

Cristiano Ronaldov dvogodišnji ugovor stajat će novog poslodavca najmanje 60 milijuna funti, odnosno pet posto projiciranih prohoda Manchester Uniteda u iduće dvije godine. Doduše, Ronaldov ugovor sadrži odredbu uobičajenu za sve igrače Uniteda o smanjenju plaće ako se klub ne uspije kvalificirati u Ligu prvaka gdje se dijeli 2 milijarde eura.

Izvori FT-a bliski klupskom vodstvu kažu kako se trošak dovođenja Cristiana Ronalda ne može nadoknaditi samo kroz prodaju dresova navijačima, a ni sponzorske ugovore.

Umjesto toga, vodstvo kluba nada se neizravnom utjecaju Ronaldova dolaska na financije. To prije svega znači povećanje globalne navijačke baze te udobrovoljavanje navijača koje je naljutilo klupsko koketiranje s propalim projektom Superlige.

Kako klub računa na povratak navijača na tribine zbog ublažavanja epidemioloških ograničenja, Mancehster United očekuje povratak prihoda na predpandemijske razine od 600 milijuna funti. Time bi se klub opet vratio među najbogatije na svijetu.

Većina tih izvora prihoda spada u stabilne. Stadion Old Trafford je uglavnom rasprodan za svaku utakmicu sezone. Prihodi od televizijskih prava na prijenos utakmica dolaze od engleskog nogometnog saveza i europske nogometne organizacije UEFA-e.

Niža razina

Ako se pogleda Juventusovo iskustvo s Ronaldom, financijski efekt ne bi smio izostati. Talijanski klub tijekom tri sezone povećao je sponzorske prihode sa 143 na 175 milijuna eura, pokazuju podaci konzultantske tvrtke KPMG.

Doduše, tako snažan efekt vjerojatno se neće dogoditi u Unitedovu slučaju, čiji je komercijalni prihod lani dosegnuo 279 milijuna funti. Engleski klub već je osigurao veliki sponzorski ugovor na pet godina s njemačkom tehnološkom tvrtkom TeamViewer vrijedan 275 milijuna funti.

“Kada je Juventus kupio Ronalda, krenuo je sa značajno niže razine komercijalnih prihoda”, kazao je Andrea Sartori, analitičar KPMG-a.

Manchester United ne može računati ni na veći prihod od prodaje dresova jer većina tog novca odlazi proizvođaču, njemačkom Adidasu.

Komentirajte prvi

New Report

Close