Mali dioničari Ulcinjske rivijere protiv Todorićeve Karisme

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2017. u 22:00
Mali dioničari žele privatizaciju kroz prodaju dionica ili dokapitalizaciju/FOTOLIA

Agrokorov Karisma Hotels Adriatic najavio da bi u prvoj fazi rekonstruirao Veliku plažu i autokamp Neptun, a u drugoj adaptirao Adu Bojanu.

Uprava crnogorskog HTP-a Ulcinjska rivijera zakazala je za 27. travanj izvanrednu skupštinu dioničara koja bi trebala donijeti odluku o izdavanju u dugoročan zakup dijelova imovine na razdoblje do 30 godina.

Kako doznaju Vijesti, riječ se o zakupu ulcinjskih hotela Bellevue, Olympic i autokampa Neptun, za koje je zainteresirana hrvatska kompanija za hotele Karisma Hotels Adriatic. Ta kompanija nastala je u svibnju 2013. vlasničkim povezivanjem Agrokora Ivice Todorića s meksičkim hotelskim lancom Karisma i jednim od najvećih svjetskih turoperatora TUI-em. 

 

37 posto

dionica Ulcinjske rivijere u vlasništvu je malih dioničara

Jednaki uvjeti za sve
Kompanija Karisma Hotels Adriatic crnogorskoj javnosti poznata je od prošle godine kada su ugovorili preuzimanje i upravljanje resortom Ruža vjetrova, u Dobroj Vodi (općina Bar), u vlasništvu crnogorskih poduzetnika Vlastimira Golubovića i Jovana Lekića. Izvori Vijesti tvrde da se Todorićev konzorcij u proteklom razdoblju u crnogorskoj vladi raspitivao za ulcinjske hotele i za dugoročan zakup Ade Bojane, ali o toj ideji vjerojatno se neće raspravljati na skupštini dioničara.

Član Savjeta za privatizaciju Branko Vujović, rekao je za Portal Analitika da će vlada uskoro raspisati natječaj za zakup dijela imovine Ulcinjske rivijere, za koji je zainteresirana Karisma.  Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Vijestima su rekli da je više renomiranih kompanija pokazalo zanimanje za objekte Ulcinjske rivijere, koji će imati prilike da pod jednakim uvjetima dostaviti ponude na javnom natječaju. Agrokor je u ozbiljnim problemima, zato mu vjerojatno u Ulcinju odgovara dugoročan zakup koji bi u slučaju da potraje do 30 godina predstavljao "tihu prodaju" ove imovine, ali bez uloženog novca, na način kao što su to grčki poduzetnici učinili na Svetom Stefanu, piše crnogorski tisak.

 

30 godina

razdoblje je na koje će se u zakup davati imovina Ulcinjske rivijere

Povratak starog sjaja
Karisma je, tvrdi se, u pismu najavila da bi u prvoj fazi adaptirala i rekonstruirala Veliku plažu i autokamp Neptun, a druga faza bila bi adaptacija Ade Bojane za koju bi idejno rješenje bilo priređeno sljedeće godine. Izvršni direktor Ulcinjske rivijere Radomir Zec rekao je ranije za Pobjedu da je zanimanje TUI-a vrlo važno kako za Ulcinj, tako i za turizam cijele Crne Gore. "Već rade idejne projekte i ogledne sobe za četiri i pet zvjezdica. Oni se ozbiljno pripremaju za preuzimanje naše kompanije. Ulaskom TUI-a u Crnu Goru Ulcinj će vratiti stari sjaj iz 70-ih godina, a dovesti turiste i u ostala naša turistička mjesta", rekao je Zec, dodajući da je Ulcinjska rivijera podignula standard na tri zvjezdice. Za to su se zadužili, ali više nemaju mogućnosti za gradnju hotela od pet zvjezdica. Ali, njegovo oduševljenje ne dijele manjinski dioničari, koji imaju oko 37 posto dionica Ulcinjske rivijere.

U pismu vladi navode da su nezadovoljni namjerom da se privatizacijski proces otvori davanjem u zakup dijela imovine. Kako navode, na taj način bi kompanija izgubila smisao poslovanja, odnosno poslovanje bi se svelo na ubiranje rente. Dodaju i da davanje u zakup predstavlja diskriminaciju manjinskih dioničara od strane većinskog – države. Mali dioničari tvrde da žele pravu privatizaciju kroz prodaju dionica ili dokapitalizaciju, a ne kroz model "tihe prodaje" kroz dugoročan zakup. Ulcinjska rivijera se u crnogorskim privatizacijskim planovima spominje još 2014. godine. 

Prilika za razvoj turizma

Svi čekaju povratak Nijemaca
Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka za Portal Analitika kaže da je riječ o dobroj prilici za razvoj turizma, ali da je veliko pitanje hoće li će iskoristiti. "Zlatno doba ulcinjskog turizma obilježili su njemački turisti, pa se u Ulcinju vjeruje da će povratak na stare staze biti moguć tek onda kada se vrate Nijemci. Već nekoliko godina predstavnici Karisme dolazili su u Ulcinj, imali konktakte s vladom i priopćili svoje zahtjeve prije nego što nešto investiraju. Jedan je ispunjen: PDV na turističke usluge je sa 19 smanjen na sedam posto", kaže Canka.

Komentirajte prvi

New Report

Close