Makedonac zakupio BIP za 50.000 eura mjesečno

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2015. u 22:00
Svetozar Janevski partner je u investicijskom fondu M6/FOTOLIA

Svetozar Janevski prije nekoliko dana je u Beogradu osnovao tvrtku s jednim zaposlenim.

Svetozar Janevski, jedan od najpoznatijih makedonskih poduzetnika, predsjednik Upravnog odbora vinarije Tikveš i jedan od većih dioničara te kompanije, zakupio je Beogradsku industriju piva (BIP) za 50.000 eura mjesečno, tvrde mali dioničari BIP-a.

Kako prenose Večernje novosti, mali dioničari su na Skupštini dioničara BIP-a (država je vlasnik većine dionica) zbog toga prosvjedovali, tvrdeći da je Agencija za privatizaciju napravila propust jer niti jednom nije raspisala natječaj za prodaju kompanije. Nadzorni odbor je, kažu, kršeći propisanu proceduru usvojio prijedlog da se potpiše ugovor s Društvom za inženjering i usluge M6 Eden dooel, tvrtkom koju je Janevski prije nekoliko dana osnovao u Beogradu. Inače, M6 je naziv investicijskog fonda u kojem je Janevski jedan od partnera.

 

600tisuća

dinara osnivački je kapital tvrtke koju je Janevski otvorio u Srbiji

Prijetio je stečaj 
"Naša tvrtka je dana u zakup poduzeću koje je registrirano u APR-u 23. lipnja, s osnivačkim kapitalom od 600.000 dinara (oko 37 tisuća kuna) i s jednim zaposlenim. Dan ranije je Nadzorni odbor razmatrao njihovu ponudu. U ugovoru je navedeno da će novi poslodavac zadržati 150 radnika, što znači da će ostalih 350 izgubiti posao. U ponudi piše i da će Janevski u Srbiju uložiti 30 milijuna eura, ali je za BIP navedeno samo da će davati 50.000 eura za zakup prostorija. Smatramo da je ugovor štetan po kompaniju i dioničare.

Tražimo odgovornost svih koji su potpisali ugovor, jer nije bilo natječaja za prodaju", rekao je Slavko Popović, jedan od predstavnika malih dioničara. BIP je, inače na popisu 43 srpske kompanije koje su bila u restrukturiranju i koje od 1. lipnja država više ne štiti od vjerovnika. Tvrtka je trenutno u blokadi, a dioničari strahuju da će uskoro biti uveden stečaj i da će njihove dionice postati potpuno bezvrijedne. Slavko Popović, koji očito dijeli mišljenje većine malih dioničara, prilično je ljut na Agenciju za privatizaciju za koju tvrdi da je "treba otjerati u stečaj" jer su u ranijem razdoblju u Nadzornom odboru BIP-a bili njeni predstavnici, imenovala je zastupnike kapitala i preporučivala direktore.

"Mi dioničari dali smo im svoje dionice na upravljanje. Oni su birali kadar koji je dolazio u BIP i krivi su za gubitke. To je kriminal i netko za to mora odgovarati. Zbog svih nelegalnih radnji koje su provela ranija rukovodstva, uz blagoslov Agencije za privatizaciju, podnijet ćemo predstavku Europskom sudu za ljudska prava", tvrdi Popović. Inače iza poduzetničke karijere Svetozara Janevskog nema sumnjivih tragova,

 

30milijuna

eura uložit će navodno Svetozar Janevski u Srbiju

Poduzetnik bez mrlje
Njegov uspon poklapa se s razdobljem tranzicijskih promjena. Janevski je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike globalne brendove Coca-Colu i Heineken, a potom je otvorio i prvi McDonald's restoran u Skoplju. Kao jedan od šest vlasnika Pivovare Skoplje zaslužan je za stvaranje brenda "Skopsko". S partnerima iz pivovare 2000. godine osnovao je investicijski fond M6, a tri godine kasnije otkupio je većinski paket dionica vinarije Tikveš u Kavadarcima. Ove godine Janevski je na summitu poduzetnika u jugoistočnoj Europi dobio međunarodnu nagradu za životno djelo – "Stvaratelji za stoljeća", za izuzetna dostignuća u poduzetništvu. 

Burna prošlost

Poništena privatizacija BIP-a

Beogradska industrija piva (BIP) s radom je započela 1963. godine. Krajem 1998. BIP posluje kao dioničko društvo Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića, a potom su vlasnici kompanije postali mali dioničari, Akcijski fond i Fond PIO i druge pravne osobe. Sada mali dioničari drže 25 posto dionica, a 51,9 posto pripada državi. Agencija za privatizaciju 2010. godine raskinula je ugovor o privatizaciji BIP-a, kojeg je 2007. kupio litvansko-švedski konzorcij jer kupac nije uložio 2,6 milijuna eura u drugoj godini poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close