Mafija je počela malim poduzetnicima preotimati tvrtke, a sve krene s ‘prijateljskom rukom suradnje’

Autor: Tomislav Pili , 26. veljača 2021. u 06:44
FOTO: REUTERS/Yara Nardi/Ilustracija

Kriminalci koriste krizu kako bi ponudili tvrtkama novčanu pomoć, a potom zastrašuju poduzetnike.

Talijanski mafijaši snažno su povećali aktivnost pozajmljivanja novca malim kompanijama koje su se teško nosile sa zatvaranjem gospodarskih aktivnosti tijekom prvog vala koronavirusa, pokazuje izvješće talijanskog ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta.

Kako prenosi Financial Times, “prijateljska ruka suradnje” kasnije je skupo stajala poduzetnike koji su – suočeni s nemogućnošću vraćanja duga – morali kriminalcima prepustiti vlasništvo nad tvrtkom.

Značajan rizik

Izvješće Protumafijaškog istražnog direktorata (DIA) ističe kako postoji značajan rizik da organizirani kriminal iskoristi ekonomsku krizu u zemlji izazvanu pandemijom koronavirusa kako bi preuzela značajan broj malih tvrtki, a kojima je ranije pružila financijsku pomoć.

Mafijaške skupine “nude kompanijama u poteškoćama oblik socijalne pomoći kao alternative institucijama javnog i privatnog sektora, ali potom usvajaju tradicionalne metode zastrašivanja s ciljem preuzimanja kontrole nad njihovim ekonomskim aktivnostima”, stoji u izvješću.

Izvješće se odnosi na razdoblje od siječnja do lipnja prošle godine. Protumafijaški ured smatra kako postoji rizik da poslovanje dijela malih i srednjih talijanskih tvrtki u srednjem roku bude “progutano” od strane kriminalaca, čime će postati instrument za pranje novca.

“Korona modus operandi” kriminalnih skupina rezultat je činjenice da je pandemijska kriza negativno utjecala i na “poslovanje” mafije. Naime, zatvaranje lanjskog ožujka smanjilo je tradicionalnu kriminalnu aktivnost. Uslijed strogih epidemioloških ograničenja kretanja, zabilježeno je smanjenje trgovanja ukradenom robom, krivotvorenja robe te pljački.

Međutim, broj slučajeva požara na zgradama – indikatora moguće iznude ili pokušaja naplate lažne štete od osiguranja – ostao je relativno stabilan u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Izvješće također upozorava na vjerojatnost da će organizirani kriminal pokušati doći do novca namijenjenog oporavku gospodarstva.

Podsjetimo, nova vlada Marija Draghija počela je raditi na ekonomskom planu koji uključuje ulaganje više od 200 milijardi eura europskog novca namijenjenog oporavku.

Tri glavne skupine

COVID-19 uzeo je u Italiji više od 95.000 života, a uzrokovao je i najgoru ekonomsku krizu od završetka 2. svjetskog rata. Polugodišnje izvješće DIA-e fokusira se na tri glavne talijanske mafijaške grupacije – kalabrijsku ‘Ndranghetu, sicilijansku Cosa Nostru i napuljsku Camorru.

Izvješće naglašava da je ‘Ndrangheta – najsnažnija i najbogatija grupacija u tom trojcu zbog uključenosti u međunarodni promet drogom od Južne Amerike do Europe – pretrpila prošle godine blagi pad moći zbog provođenja velikih istraga i postupnog rasta broja policijskih doušnika unutar mafijaških obitelji.

U izvješću je navedeno i kako su talijanske vlasti došle do dokaza da njujorška mafijaška obitelj Gambino pokušava obnoviti povijesne veze s Cosa Nostrom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za kriminalno udruživanje, kod nas je terećen H D Z ….oslobođeni su..

New Report

Close