Maersk otvara arktičku brodsku liniju

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2018. u 22:00
Sjevernomorska ruta može smanjiti vrijeme plovidbe između azijskih i europskih luka za sedam do 14 dana/Reuters

Sjevernomorska ruta skraćuje plovidbu između Azije i Europe do 14 dana.

Vodeći svjetski kontejnerski brodar, danski Maersk Line u idućih nekoliko dana krenut će na pokusnu plovidbu preko Arktičkog kruga.

Kako navodi Financial Times, u idućih nekoliko dana iz luke Vladivostok na ruskom Dalekom istoku isplovit će Venta Maersk, brod kapaciteta 3600 kontejnera.

Odredište broda je Sankt Petersburg gdje se očekuje početkom rujna. Sjevernomorska ruta – koja se proteže od Beringova prolaza između Rusije i SAD-a, prolazi duž sjeverne ruske obale i završava kod Norveške – smatra se konkurentskom rutom Sueskom kanalu u trgovini između Europe i Azije.

Sjevernomorska ruta može smanjiti vrijeme plovidbe između azijskih i europskih luka za sedam do 14 dana, ovisno o destinaciji.

Unatoč klimatskim promjenama koje otapaju arktički led – temperature u pojedinim dijelovima Arktičkog kruga ovog su ljeta dosegle 30 stupnjeva Celzijusa – nedostatak te rute jest što brodove i dalje trebaju pratiti ledolomci što poskupljuje plovidbu.

Nedostaci su i nemogućnost korištenja cijele godine te vrlo mali broj luka. Iz Maerska su priopćili kako će pokusna plovidba omogućiti istraživanje operativne provedivosti kontejnerskog prijevoza Sjevernomorskom rutom i prikupljanje podataka.

"Trenutno ne vidimo Sjevernomorsku rutu kao komercijalnu alternativu našoj postojećoj mreži", dodali su iz danskog brodara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close