Madhya Pradesh: indijsko agrikulturno središte na strateškoj lokaciji

Autor: Promo , 17. ožujak 2024. u 22:00
Indore, grad s najviše stanovnika u Madhya Pradeshu/PD

Kroz drugu najveću indijsku državu prolaze ključni koridori sjever-jug i istok-zapad.

Madhya Pradesh druga je najveća indijska savezna država i dom više od 77 milijuna ljudi. Smještena je u samom središtu Indije pa se popularno naziva i “srcem Indije”, a zahvaljujući tome ima korist od velikih državnih infrastrukturnih projekata i činjenice da kroz nju prolaze ključni koridori sjever-jug i istok-zapad.

Madhya Pradesh, smještena u središtu Indije, ima izvrsnu povezanost s drugim indijskim saveznim državama. Smještena u središtu i lako dostupna svim dijelovima Indije, Madhya Pradesh zauzima strateško mjesto duž glavnog industrijskog koridora koji spaja New Delhi i Mumbai.

Zbog toga ima više od 100 industrijskih zona, sedam pametnih gradova i 13 predloženih greenfield industrijskih područja, a sve je popraćeno dobro razvijenim multimodalnim prometnim sustavom.

Država ima robusnu cestovnu mrežu dugu više od 350.000 kilometara i odličnu zračnu povezanost kroz pet velikih zračnih luka, što su ključni faktori za razvoj njezina gospodarstva. Zato tvrtke koje posluju ovdje mogu s lakoćom obuhvatiti većinu Indije.

Integrirani zapovjedni i kontrolni centar (ICCC) u Indoreu spaja analitiku podataka i razne usluge od gospodarenja otpadom do vodoopskrbe i upravljanja prometom, čime je Indore postao jedan od lidera među pametnim gradovima/PD

Indijsko središte proizvodnje hrane
S ukupno 11 agroklimatskih zona i više od 45,000 km2 navodnjavane zemlje, Madhya Pradesh je vodeći proizvođač žitarica, mahunarki, uljarica, povrća i voća. Država je na prvom mjestu u proizvodnji naranči, začina, češnjaka, đumbira, zelenog čilija i korijandera. Također je i značajni proizvođač soje, pšenice, kukuruza, luka, mlijeka, prosa i krumpira te se zbog toga smatra indijskim središtem proizvodnje hrane.

Može se pohvaliti s dva takozvana mega prehrambena parka i osam državnih prehrambenih parkova, sa skladišnim kapacitetom od gotovo 15 milijuna tona te hladnim skladištima koja se prostiru na više od 354.000 m2. Mega parkovi hrane, koji sadrže cijelu potrebnu infrastrukturu, poput sabirnih centara i rashladnih lanaca, imaju za cilj osigurati bolje cijene poljoprivrednicima, minimizirati kvarljivi otpad i povećati vrijednost poljoprivrednih proizvoda.

Koridor New Delhi – Mumbai

Madhya Pradesh ima više od 100 industrijskih zona, sedam pametnih gradova i 13 predloženih greenfield industrijskih područja.

Najčešće nude oko 25-30 potpuno uređenih parcela za poduzetnike, na taj način potičući gospodarstvo i stvarajući mogućnosti zapošljavanja, posebno za mlade u državi. Upravo zbog toga, Madhya Pradesh je popularno odredište za ulaganja u poljoprivredni sektor.

Jedina indijska država koja proizvodi dijamante
Madhya Pradesh također ima jaku bazu mineralnih resursa te najveći broj rudnika u zemlji. Veliki je proizvođač vapnenca, bakra, boksita, manganove rude, fosforita i željezne rude. Također je jedina država koja proizvodi dijamante u zemlji. Primjerice, 2018.-2019. je proizvedeno ukupno 38.437 karata.

Povijesno gledano, Indija je bila glavni dobavljač gotovo svih poznatih dijamanata na globalnoj razini, održavajući taj status sve do otkrića dijamanata u Južnoj Africi 1896. Rudnik dijamanata u Madhya Pradeshu, smješten u okrugu Panna, prostire se na površini od 80 km, a riječ je o potpuno mehaniziranom rudniku koji koristi najnoviju tehnologiju za vađenje dijamanata.

1000 godina star Vishvanatha hram u Khajurahou nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine/PD

Nadolazeće velike investicije
O atraktivnosti ove indijske savezne države među investitorima svjedoči i Regionalna industrijska konklava, održana u Ujjainu početkom ožujka, koja je uspješno prikupila investicijske prijedloge vrijedne više od 12 milijardi američkih dolara. Među njima se izdvajaju Pepsijev prijedlog za ulaganje 151 milijun američkih dolara u poslovno središte Vikram Udyogpuri kod Ujjaina, memorandum o razumijevanju tvrtke LTI Mindtree za ulaganje od 60,4 milijuna američkih dolara, izraz interesa singapurskog Samcoma za projekte energije vjetra i sunca, te Adanijevo obećanje za ulaganje 9,1 milijardi američkih dolara u razne sektore, kao što su proizvodnja električne energije, reverzibilne hidroelektrane, proizvodnja cementa i drugi.

Do sada je Adani grupa uložila oko 2,2 milijarde američkih dolara u ovu državu, otvorivši 11.000 radnih mjesta, a prema ovome što je najavljeno, očekuje se da će stvoriti dodatna izravna i neizravna radna mjesta za još približno 15.000 ljudi. Nadovezujući se na obećanja dana na susretu u Ujjainu, premijer ove savezne države Mohan Yadav istaknuo je kako je njegova vlada predana stvaranju pogodnog ekosustava za rast poslovanja, dok istovremeno osigurava socio-ekonomski razvoj za cjelokupno društvo.

Dodajmo još kako je na ovome dvodnevnom događanju sudjelovalo gotovo 3200 industrijalaca i stranih delegata iz ukupno 12 zemalja, uključujući SAD, UK, Japan, Singapur, Izrael, Kanadu, Maleziju, Južnu Koreju i druge, što je jasan znak rasta interesa za središnju Indiju i njezine prednosti, a posebno odličnu povezanost.

Komentirajte prvi

New Report

Close