Macronova stranka u lijevim i desnim škarama

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2022. u 22:00
Koalicija predsjednika Emmanuela Macrona osvojila je 245 od 577 zastupničkih mjesta/Reuters

Provizorni podaci pokazuju da je Macronova koalicija osvojila 245 od 577 zastupničkih mjesta. Apsolutna većina zahtijeva 289 zastupničkih mjesta.

Centristička koalicija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zajedno izgubila je u drugom krugu parlamentarnih izbora apsolutnu većinu u parlamentu dok je ekstremna desnica Marine Le Pen višestruko povećala broj zastupničkih mjesta.

Provizorni podaci pokazuju da je Macronova koalicija osvojila 245 od 577 zastupničkih mjesta. Apsolutna većina zahtijeva 289 zastupničkih mjesta.

Iako su osvojili mjesta, francuski predsjednik mora sklapati saveze s drugim strankama kako bi progurao svoje zakonske prijedloge.

“Kao središnja snaga u Nacionalnoj skupštini, moramo preuzeti posebnu odgovornost. Sutra krećemo s gradnjom većine koja će moći ostvarivati konkretne rezultate” rekla je premijerka Elisabeth Borne.

Probleme bi im mogao zadati dobar rezultat ljevice na čelu sa socijalistom Jeanom-Luciom Melenchonom, koja je osvojila 131 zastupničko mjesto i postala druga stranka u parlamentu.

Situacija se još više komplicira kada se uzme u obzir da je ekstremno desno Nacionalno okupljanje Marine le Pen postigao puno bolji rezultat no što se očekivalo, osvojivši 89 zastupničkih mjesta i sada su treća snaga u parlamentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close