Macron želi savez Kine, Francuske i Europe

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 16:37
Pariški sporazum neće preživjeti bez podrške Kine/REUTERS

Treba surađivati na projektima kao što su briga o klimatskim promjenama i Novi put svile, rekao je francuski predsjednik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak  Xianu na uspostavu velikog saveza Francuske, Europe i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.

"Naše sudbine su povezane", rekao je u govoru u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji.  "Budućnost treba Francusku, Europu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta, a na nama je da odlučimo želimo li biti i njegova budućnost", rekao je. Macron kineskom predsjedniku Xi Jinpingu predlaže i davanje zamaha bitki za klimu, odnosno "povećanje preuzetih obveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi zakazanoj u Poljskoj potkraj ove godine. Francuski predsjednik smatra da njegova zemlja i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području nakon što su se SAD povukle iz Pariškog sporazuma o klimi.

Najavio je tako da će organizirati "francusko-kinesku godinu ekološke tranzicije. Bez odluke Kine da ne odustane, Pariški sporazum neće preživjeti američko odustajanje", rekao je, napomenuvši ipak da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničkim plinovima. "Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornost stvarni. Tko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača na tom području", rekao je Macron.

 

Macron

Kina je najveći zagađivač atmosfere stakleničkim plinovima.

Ta suradnja "pokazat će svijetu da su Francuzi i Kinezi sposobni učiniti da naš planet ponovno bude velik i lijep", dodao je, ponovivši to i na kineskom. "Francuska se dubinski mijenja i s njome se Europa vraća kako bi izgradila uravnoteženu suradnju s Kinom", rekao je, pozivajući da se jasno definiraju "sektori u kojima možemo surađivati i otvoriti svoja tržišta i one u kojima to ne želimo učiniti".

Također je izrazio želju za 'napretkom' projekta Novog puta svile, koji je Kina pokrenula 2013. kako bi osnažila trgovinske veze u Euroaziji. "Želim da se Francuska i Europa odazovu na poziv Kine", kaže Macron. Napomenuo je ipak da Put svile nikada nije bio čisto kineski, nego je na moru bio prije svega portugalski, dok je na kopnu prolazio preko središnje Azije. "Ne želim ih preobraziti u europske puteve, ali oni su zajednički i ne mogu biti jednoznačni", istaknuo je francuski predsjednik.

Komentirajte prvi

New Report

Close