Macron Xi Jinpingu: ‘Urazumite Rusiju’

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2023. u 22:00
Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi ‘otopiti’ odnose Zapada i Kine/Reuters

Macronov posjet Kini uz čelnicu Europske komisije Ursulu von der Leyen dolazi nakon godina pogoršanih odnosa Europe i Kine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je u Pekingu pozvao kineskog predsjednika Xija Jinpinga da djeluje na Rusiju kako bi zaustavila rat u Ukrajini.

“Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac (međunarodnoj) stabilnosti”, rekao je Macron, stojeći uz kineskog predsjednika ispred Velike dvorane naroda uoči njihova sastanka. “Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i sve vratiti za pregovarački stol”, dodao je.

Macronov posjet Kini uz čelnicu Europske komisije Ursulu von der Leyen dolazi nakon godina pogoršanih odnosa Europe i Kine oko niza pitanja, uključujući zaustavljeni investicijski sporazum, kritike kineske (ne)transparentnosti oko pandemije Covida-19 i nevoljkosti Pekinga da osudi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima u srijedu nakon svog dolaska, Macron je rekao da se Europa mora oduprijeti smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza s Kinom i odbaciti ono što neki nazivaju “neizbježnom spiralom” napetosti između Kine i Zapada.

Von der Leyen će se sastati sa Xijem kasnije tijekom dana, prije trilateralnih razgovora navečer. Macron je prije susreta sa Xijem razgovarao s premijerom Li Qiangom. Kineska državna televizija CCTV prenijela je riječi Xija da Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost nadići svoje “razlike” i “ograničenja” dok svijet prolazi kroz duboke povijesne promjene.

Francuski predsjednik Macron želi se odmaknuti od stajališta koje podrazumijeva sukob s Kinom i koje posljednjih godina zagovara Washington, smatrajući da bi mogao fatalno završiti. S obzirom na ulaganja u vojsku i naoružanje sve se više spekulira o reperkusijama scenarija u slučaju invazije Kine na Tajvan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close