Macron u savezu s Googleom želi ukrotiti web prostor

Autor: Tomislav Pili , 12. studeni 2018. u 22:00
Predsjednik Emmanuel Macron i premijer Edouard Philippe/REUTERS

Namjera je inicijative spriječiti cyber napade, zatim inozemno miješanje u izbore te krađu intelektualnog vlasništva.

Francuska vlada nadogradila je ideju internetskih kompanija za regulaciju interneta u dokument koji bi trebao značajno povećati sigurnost internetskog prostora.

Kako prenose agencije, predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je predstavio Parišku inicijativu za povjerenje i sigurnost u internetskom prostoru koja bi regulacijom trebala eliminirati prijetnje poput internetskih napada, cenzure i govora mržnje.

Nadograđena ideja

Radi se o ideji koju su inicijalno lansirale američke tehnološke kompanije, poput Googlea, Facebooka i Microsofta. Francuska je vlada njihovu ideju nadogradila zaključcima stručnjaka Ujedinjenih naroda predstavljenima posljednjih godina.

Predsjednik Macron se nada kako će njome oživjeti napore za regulacijom internetskog prostora nakon što je posljednja runda pregovora pod pokroviteljstvom UN-a propala prošle godine. Osim toga, francuski lider namjerava ovom inicijativom promovirati svoj poticaj snažnijoj globalnoj suradnji.

Pariška inicijativa ima nekoliko ciljeva. Prvi je međunarodna suradnja u sprečavanju cyber napada koji pričinjavaju značajnu štetu pojedincima i kritičnoj infrastrukturi. Nadalje, žele se ojačati kapaciteti za sprečavanje hakerskih napada koji utječu na izbore, poput ruskog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Inicijativom se namjeravaju spriječiti i internetske krađe intelektualnog vlasništva i ostalih povjerljivih poslovnih podataka.

Drugi oblici uključenosti

Inicijativu podržava većina europskih država. No, dokument nema podršku Kine i Rusije, a nejasno je i što misli Washington s obzirom na trenutnu politiku Bijele kuće nesklone multilateralnim sporazumima. Međutim, velike američke kompanije spremne su ga potpisati.

“Američki ekosustav je vrlo uključen. To ne znači da se na kraju američka vlada neće pridružiti, pregovori se nastavljaju, ali će SAD biti uključen u drugim oblicima”, izjavio je za Reuters jedan francuski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Komentirajte prvi

New Report

Close