Macron prodao nuklearnu tehnologiju i guščju paštetu

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2019. u 21:59
Foto: Reuters

Francuski predsjednik u Kini sklopio poslova za 15 milijardi dolara.

Posjet Kini farncuskog predsjednika Emmanuela Macrona tamošnjem je gospodarstvu donio desetke milijardi dolara poslova, a izgledno je da će kineske zrakoplovne kompanije povećati u budućnosti svoju flotu Airbusa. Kako su kineski dužnosnici objavili u srijedu, Kina i Francuska potpisale su ugovore u vrijednosti 15 milijardi dolara.

Gradnja LNG terminala

Kako prenosi Reuters, dogovori su postignuti u području aeronautike, energetike i poljoprivrede, uključujući dobivanje odobrenja za 20 francuskih kompanija koje sada mogu izvoziti svinjetinu, govedinu i meso peradi na kinesko tržište. Također je dogovoreno proširenje postojećeg protokola izvoza mesa peradi postignutog ranije ove godine. Sada je uključen izvoz pačjeg i guščjeg mesa te guščje paštete, tvrde iz ureda francuskog predsjednika, a radi se i na dobivanju dopuštenja za francuski izvoz svinjskog sjemena.

Ugovori iz područja energetike tiču se memoranduma o razumijevanju između kompanija Beijing Gas Group i Engie o suradnji na gradnji LNG terminala i skladišta plina u gradu Tianjin. Čelni ljudi kineske kompanije pojasnili su Reutersu da će suradnja s Engijem podrazumijevati isporuku membranske tehnologije koja sprečava curenje plina. Među ostalim poslovima iz tog sektora valja izdvojiti osnivanje zajedničke kompanije za distribuciju ukapljenog prirodnog plina između Totala i kompanije Shenergy. Dvije su se države također dogovorile da će do kraja siječnja iduće godine postići sporazum o lokaciji i iznosu ulaganja u gradnju postrojenja za preradu nuklearnog goriva koje će izgraditi kompanija Orano (nekadašnja Areva).

Naime, nekadašnji planovi da se postrojenje izgradi u gradu Lianyungang u istočnoj provinciji Jiangsu napušteni su zbog prosvjeda lokalnog stanovništva.

Podrška kupnji Airbusa

Novinska agencija Xinhua objavila je kako će službeni Peking podržati kineske zrakoplovne kompanije u daljnjim kupnjama Airbusa. Xinhua je dodala kako su se dvije države dogovorile da zajedno potaknu isporuku modela A350 kao i Airbusova ulaganja u Kini. Kako prenose agencije, Macron je rekao u srijedu kako je s predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o uspostavljanju “strateškog kinesko-europskog partnerstva” za trgovinu, znanost, kulturu i zaštitu okoliša.

Macron je kritizirao porast “straha i protekcionizma” širom svijeta. “Naše trgovinske prakse ne pružaju efektivnu zaštitu svjetskoj ekonomiji”, rekao je Macron na otvorenju međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju. “Trebamo li samo odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i carinama ili zakonu džungle? Je li to korak naprijed? Ne mislim tako”, kazao je francuski lider. Kina i Francuska zauzimaju stav protiv protekcionizma, rekao je predsjednik Xi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close