Globalna biznis ‘krema’ obećala najmanje 13 milijardi eura ulaganja

Autor: Ana Blašković , 16. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Pixabay

Francuska očekuje ukupno 28 novih investicijskih projekata, između ostalih od američke farmaceutske kompanije Pfizer, Švedskog proizvođača namještaja Ikea do investicijske banke Morgan Stanley.

Francuska bi mogla dobiti obećanja o rekordnim stranim ulaganjima na globalnih poslovnih lidera na godišnjem summitu Choose France u Versaillesu, među njima i Teslinog vlasnika Elona Muska.

Za predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je rejting ozbiljno uzdrman podizanjem dobi za odlazak u mirovinu, okupljanje najvećih svjetskih imena prilika je da opravda svoj poteze, kao i da fokus okrene na promicanje ekološki(ji)h industrija, poput električnih vozila.

Poslovni čelnici koji prisustvuju summitu dosad su se obvezali uložiti u Francusku 13 milijardi eura, najviše otkad je Macron prvi puta održao taj događaj 2018. godine.

Porezne olakšice
Među onima koje francuska administracija šarmira za ulaganja u tu zemlju je i direktor Tesle Elon Musk koji se s Macronom susreo u službenoj rezidenciji, Elizejskoj palači. Francuski ministar financija Bruno Le Maire trebao bi predstaviti Musku nove porezne olakšice za ulaganja u zelenu tehnologiju koje je Macron objavio prošlog tjedna, piše Reuters.

Francuska je ranije neuspješno pokušala privući čelnika Tesle da izgradi europsku ‘gigatvornicu’ u toj zemlji, no on je umjesto toga odabrao Njemačku. Teslina tvornica u blizini Berlina počela je s isporukom automobila u ožujku 2022. i sada proizvodi oko 5000 vozila Model Y tjedno, s maksimalnim kapacitetom od 500.000 vozila godišnje.

Na pitanje BFM TV-a o mogućim Muskovim ulaganjima, Le Maire je rekao da su samo “sva ulaganja koja se danas rade rezultat mjeseci ili čak godina pregovora”, dok Tesla nije odmah bio dostupan za komentar.

Francuska očekuje ukupno 28 novih investicijskih projekata, između ostalih od američke farmaceutske kompanije Pfizer, Švedskog proizvođača namještaja Ikea do investicijske banke Morgan Stanley.

Njima bi se otvorilo oko 8000 radnih mjesta. Projekt vrijedan 5,2 milijarde eura tajvanskog proizvođača automobilskih baterija u sjevernom lučkom gradu Dunkerqueu najveća je pojedinačna investicija, a najavio ju je Macron prošlog tjedna.

Potom slijedi tvornica baterijskih komponenti vrijedna 1,5 milijardi eura, također u Dunkerqueu, u zajedničkom ulaganju kineske grupe XTC i francuske kompanije Orano.

Švedski div namjera uložiti 906 milijuna eura do 2026. godine, dok je Pfizer planirao 500 milijuna eura za širenje u Francuskoj u istom razdoblju, a slijedi ga britanski GSK s 400 milijuna eura, priopćio je Macronov ured. Očekuje se da će Morgan Stanley najaviti otvaranje 200 novih radnih mjesta u Parizu.

‘Peglanje’ imidža
U zadnjih pet godina Macron je redovno pozivao izvršne direktore u raskošnu palaču Versailles kako bi pokušao osigurati milijarde eura stranih investicija.

Sam bivši investicijski bankar, Macron se nakon dva mandata na čelu francuske države više ne može kandidirati na izborima 2027., no politički analitičari ističu da mu je u fokusu naslijeđe. Pritom mu je summit prilika za odmak od višemjesečnih žestokih prosvjeda protiv mirovinske reforme.

Privlačenje stranih ulaganja ima i širu, europsku, komponentu u globalnoj utrci s Amerikom. SAD je lani donijela zakon o smanjenju inflacije koji s izdašnim subvencijama mami europske tvrtke preko Atlantskog oceana na štetu europskog gospodarstva.

Iz Tesle su rekli da, iako su počeli sklapati baterije u Njemačkoj, usmjeriti proizvodnju ćelija u SAD čime je postao jedna od prvih kompanija koja je promijenila strategiju važući ulogu subvencija.

Macron je prošlog tjedna rekao da će postojeći novčani poticaj u Francuskoj do 5000 eura za kupce novih električnih automobila biti uvjetovan ispunjavanjem strogih standarda niskog ugljika od njihovih proizvođača, čime se isključuju automobili proizvedeni izvan Europe, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close