Macron obećao čvrst odnos s Velikom Britanijom nakon brexita

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2020. u 22:00
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron/REUTERS

Emmanuel Macron pozvao na kompromis braneći svoju spornu mirovinsku reformu s jednakim pravima za sve, zbog koje se po cijeloj zemlji štrajka gotovo mjesec dana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u novogodišnjoj je čestitki pozvao na kompromis braneći svoju spornu mirovinsku reformu zbog koje se štrajka gotovo mjesec dana i obećao je održati čvrste veze između Francuske i Velike Britanije i nakon brexita.

Pobuna protiv projekta reforme ulazi u 27. dan nacionalnog štrajka koji je teško poremetio javni prijevoz i obrazovni sustav i pokvario blagdane mnogim Francuzima.  "Shvaćam koliko donesene odluke mogu nekoga povrijediti te izazvati strah i protivljenje", priznao je francuski predsjednik u sklopu osamnaestminutne novogodišnje čestitke emitirane u programu francuske televizije.

'Reforma će biti provedena' 
"Moramo li odustati od promjena u svojoj zemlji i od promjena u svakodnevnom životu? Ne. Jer bi to značilo napustiti sve one koje je sustav već napustio. To bi značilo izdati našu djecu, njihovu djecu i svu djecu koja dolaze nakon njih, a morala bi platiti cijenu naših poteza.  I zato će naša mirovinska reforma biti privedena kraju", obećao je Emmanuel Macron. 

Francuska ima jedan od najvelikodušnijih mirovinskih sustava među zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Macron je branio svoju kontroverznu reformu mirovinskog sustava, kazavši da će ona biti "privedena kraju" te je pozvao vladu da "pronađe brz kompromis" sa sindikalnim organizacijama.

Predsjednik Emmanuel Macron izabran je 2017. obećanjima kako će liberalizirati gospodarstvo i reformirati taj sustav.  Predsjednik Macron želi uvesti sustav s jednakim pravima za sve i odbaciti niz podsustava po kojim radnici iz SNCF-a, RATP-a (željeznice) i drugih institucija mogu otići u mirovinu u ranim pedesetima, desetljeće prije drugih. 

Ponosna Europa
Macron je u poruci svojim sugrađanima pozvao na izgradnju "suverene Europe na području obrane, sigurnosti, klimatskih promjena i digitalnog razvoja". Poručio je također i da će "ujedinjena Europa, koja je ponosna na svoj demokratski model, sastavljen od slobode i solidarnosti, istodobno biti naš štit i naš glasnogovornik".

"Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije svojevrstan je test. I ubuduće ću raditi na održavanju čvrstih odnosa između naših dviju zemalja", poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Komentirajte prvi

New Report

Close