Macron će od Bidena tražiti izuzeća od carina

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 21:59
Ministar gospodarstva Bruno Le Maire, Foto: Reuters

Francuski predsjednik pokušat će uvjeriti SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe europske tvrtke u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju s intenzivnom gospodarskom konkurencijom Kine, koja, kako tvrde, koristi svoju gospodarsku moć kao diplomatsku polugu.

Francuska bi mogla zatražiti izuzeća od nekih carina i ograničenja koje uvodi američki zakon protiv inflacije, ali Europa mora poduzeti korake kako bi zaštitila svoje gospodarske interese, rekao je ministar financija Bruno Le Maire. Europljani tvrde da bi golemi paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača u Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) mogao zadati smrtonosni udarac njihovim kompanijama koje su se našle u problemima zbog visokih cijena energije.

“Kina favorizira kinesku proizvodnju, Amerika američku. Vrijeme je da i Europa počne favorizirati europsku proizvodnju… Sve europske države moraju shvatiti da, s obzirom na takve američke odluke, moramo naučiti bolje štititi i braniti naše gospodarske interese”, rekao je. Le Maire će ovaj tjedan pratiti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u državnom posjetu Sjedinjenim Državama.

Francuski predsjednik pokušat će uvjeriti SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe europske tvrtke u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju s intenzivnom gospodarskom konkurencijom Kine, koja, kako tvrde, koristi svoju gospodarsku moć kao diplomatsku polugu. Francuski čelnik pokušat će pregovorima ishoditi izuzeća za europske tvrtke po uzoru na one koje je SAD odobrio Meksiku i Kanadi.

Komentirajte prvi

New Report

Close