Lufthansa ostvarila treći najveći rezultat u povijesti i planira kupnju mlažnjaka

Autor: Tanja Ivančić , 09. ožujak 2024. u 11:41
Potražnja za letovima je velika, a najpopularnija su mediteranske destinacije/Shutterstock

Neto dobit, njemačkog prijevoznika, više je nego udvostručena, dostigla je 1,67 milijardi eura.

Lufthansa, njemački zrakoplovni priojevoznik, izvijestila je u četvrtak o rastu prihoda i dobiti u 2023. zahvaljujući snažnoj potražnji za putovanjima, posebno tijekom ljeta. Lufthansin prihod tako je lani porastao za 15 posto, na 35,42 milijarde eura.

Neto dobit više je nego udvostručena, poskočivši na 1,67 milijarde eura. Dobit prije kamata i poreza uvećana je za 88 posto, na 2,67 milijardi eura. Grupa je lani prevezla 123 milijuna putnika, što je 20 posto više negoli u 2022. godini, uz 14 posto više ponuđenih letova.

Grupi, koja u svom sastavu ima SWISS, Austrian Airlines i Brussels Airlines, stopa popunjenosti sjedala porasla je za 3,1 postotni bod, na 83 posto, izjednačivši se s pretpandemijskim razdobljem.

Rekordna ulaganja

Lufthansa će uložiti 4,5 milijardi eura u nove zrakoplove i opremu. Očekuju isporuku 30 novih zrakoplova, uključujući oko 20 mlažnjaka.

Snažna potražnja
“Grupa Lufthansa u financijskoj je 2023. ostvarila treći najbolji financijski rezultat u povijesti, zahvaljujući i dalje snažnoj potražnji za zračnim prijevozom te još jednom rekordnom rezultatu za Lufthansa Technik”, navedeno je u priopćenju. Potražnja je trenutačno snažna, ističu, posebno za letovima za uskrsne i ljetne praznike, a najpopularnije su destinacije Španjolska, Italija, Grčka i “druge mediteranske zemlje”.

Carsten Spohr, predsjednik Izvršnog odbora i glavni izvršni direktor Deutsche Lufthansa AG, kazao je: “Grupa Lufthansa ponovno je stekla svoju financijsku snagu. Želio bih zahvaliti našim kupcima na njihovoj kontinuiranoj vjernosti i svakom od naših približno 100.000 zaposlenika. Svojom natprosječnom predanošću učinili su 2023. jednom od tri najbolje godine u Lufthansi.

“Ovaj uspjeh koristi svima. Našim dioničarima želimo isplatiti dividendu po prvi put od 2019. godine. Također, značajno iznadprosječnim kolektivnim ugovorima o plaćama i udjelima u dobiti svojim zaposlenicima dajemo udio u razvoju naših dobrih rezultata. A ove godine također nam je cilj konačno vratiti zadovoljstvo naših kupaca na vrhunsku razinu.

Zato ulažemo rekordni iznos od 4,5 milijardi eura u nove zrakoplove, u naše interijere kabina, salone, zemaljske procese te u osobne i digitalne usluge. Kao dio najveće modernizacije flote u našoj povijesti, ove godine očekujemo isporuku najmanje 30 novih zrakoplova, uključujući oko 20 mlažnjaka za duge linije za Lufthansu – još jedan rekord!”, istaknuo je Carsten Spohr.

U Lufthansi prognoziraju snažnu potražnju u cijeloj 2024. godini, što bi im trebalo “značajno” povećati prihod, posebno u drugom i trećem tromjesečju, u skladu sa uobičajenim sezonskim obrascima, napominju. Prosječna ponuda kapaciteta trebala bi u ovoj godini porasti za oko 12 posto, a zaostatak za pretpandemijskom 2019. trebao bi biti sveden na samo šest postotnih bodova.

Ipak, izvještavajući o svojim godišnjim rezultatima, Lufthansa je upozorila da su štrajkovi faktor koji će dovesti do većeg operativnog gubitka od očekivanog u prva tri mjeseca 2024. godine.

Zbog štrajka otkazani letovi
Unatoč rekordnim rezultatima i odličnim budućim izgledima, zemaljsko osoblje stupilo je, kako su i najavili u jednodnevni štrajk. Uz zemaljsko osoblje Lufthanse, u štrajku su i radnici osiguranja u nekoliko zračnih luka.

Štrajkom je najjače pogođena zračna luka u Frankfurtu koja je zatvorila vrata za putnike i obavlja minimum tranzitnih letova. Prema informacijama Udruge zračnih luka Njemačke (ADV) štrajkom je pogođeno oko 250.000 putnika.

Lufthansa je stoga, morala otkazati letove. Posljedično, djelatnici nastavljaju s štrajkom a Lufthansa zbog toga otkazuje letove. U ovom trenutku Lufthansa je otkazala praktički sve letove prema i iz Zagreba za dva dana štrajka, a po prvi puta došlo je i do otkazivanja letova Austrian Airlinesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close