Lufthansa iznenadila s 1,5 mlrd. eura profita

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2023. u 22:00
Putnički promet dosegnuo je 72% razine iz 2019./Shutterstock

Broj putnika više nego udvostručen, a neto prihod gotovo se udvostručio u odnosu na 2021., premda se brojke još nisu oporavile na razine prije pandemije.

Njemačka Lufthansa iznenadila je u petak objavom da je u prošloj godini ostvarila 1,51 milijardu eura profita te da vodstvo kompanije očekuje značajno poboljšanje zarade u ovoj godini, piše Reuters.

Broj putnika više nego udvostručen, a neto prihod gotovo se udvostručio u odnosu na 2021., premda se brojke još nisu oporavile na razine prije pandemije. “Lufthansa se vratila. U samo godinu dana postigli smo neviđeni financijski zaokret … potražnja za zračnim putovanjima ostaje visoka 2023.”, rekao je predsjednik Uprave Carsten Spohr.

Dionice njemačkog avioprijevoznika skočile su na trogodišnji maksimum. Dnevni rast u petak iznosio je više od pet posto dosegnuvši više od 30 posto vrijednosti iz prosinca prošle godine.

U 2021. kompanija je zbog ograničenja putovanja zbog pandemije Covida 19 zabilježila 1,6 milijardi eura gubitka. Dobit je u zadnja tri mjeseca porasla na 575 milijuna eura, u usporedbi gubitkom 42 milijuna eura u istom kvartalu 2021.

Bilanca također bilježi poboljšanje s padom neto duga s 9 milijardi eura, na 6,9 milijardi eura. Operativna dobit je i dalje je trećinu niža nego prije pandemije, a putnički promet dosegnuo je 72 posto razine iz 2019. Poput ostalih prijevoznika, Lufthansa se bori s višim troškovima i porastom cijena goriva.

Povrati će, međutim, biti za petinu viši nego 2019. jer se viši troškovi prelijevaju na putnike, rekao je predstavnik Lufthanse novinarima. Nakon niza otkazanih letova lani, tvrtka želi spriječiti kaos na ljeto ukidajući dio letova s obzirom na manjak tehničkog osoblja u zračnim lukama.

Spohr je rekao da će daljnja otkazivanja ovisiti o aerodromima, ne o aviokompanijama. Sindikat Verdi Union rekao je da rezultati Lufthanse znače da kompanija treba pregovarati o boljim uvjetima zaposlenicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close