Louis Vuitton zatvara trgovine u Kini

Autor: Tomislav Pili , 16. studeni 2015. u 21:59
Nestaje petina trgovina/REUTERS

Zbog stagnirajuće prodaje kompanija će zatvoriti desetak trgovina.

Louis Vuitton (LV), francuski proizvođač luksuzne robe, najpoznatiji po svojim torbama i kovčezima, krenuo je u zatvaranje svojih trgovina u Kini zbog sve očitijeg usporavanja potražnje za luksuznom robom. Prema tvrdnjama upućenih izvora Financial Timesa, od ukupno 50 trgovina kompanija namjerava zatvoriti njih 10. Slične informacije imaju i analitičari.

"Prema mojim informacijama, petina Louis Vuittonovih trgovina u Kini nestat će do polovice sljedeće godine", izjavila je Emmanuele Hemmerle, direktorica istoimene konzultantske tvrtke. Prva na redu za zatvaranje je trgovina u gradu Guangzhou. Inače, trgovine LV-a razasute su i u manjim kineskim gradovima, poput Harbina i Shenyanga koji su posebno pogođeni usporavanjem kineskog gospodarstva na sedam posto rasta BDP-a. U nekim od tih manjih gradova kompanija ima i po dva do tri prodajna prostora.

Vlasnik kompanije, Louis Vuitton Möet Hennessy (LVMH)nedavno je objavio kako je potražnja kineskih kupaca širom svijeta za njihovom robom u drugom dijelu godine stagnirala. U prvom dijelu godine rasla je pak po dvoznamenkastim stopama. U LVMH-u su za to optužili snažan, 40-postotni pad kineskih burzi tijekom ljeta. Međutim, na pad potražnje za luksuzom ima utjecaja i antikoruptivna kampanja kineske vlade te kampanja protiv pokazivanja ekstravagancije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close