Lopov ukrao 570.000 eura zahvaljujući umjetnoj pameti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. svibanj 2023. u 07:44
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Korištenje umjetne inteligencije, katkad radi zlouporabe, pod sve većim je povećalom u svijetu.

Lopov je u Kini iskoristio umjetnu inteligenciju kako bi promijenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj poduzetnika od kojeg je izvukao više od pola milijuna eura, rekle su vlasti.

Žrtva, kojemu se zna tek prezime, Guo, rekao je da je u travnju primio video poziv osobe koji je likom i glasom nevjerojatno sličio na njegova prijatelja.

No osoba s kojom je razgovarao bio je varalica “koji se koristio tehnologijom umjetne inteligencije kako bi promijenio izgled”, navodi se u napisu objavljenom u ponedjeljak u glasilu povezanom s vlastima Fuzhoua, na istoku zemlje.

Lopov ga je uvjeravao da njegovu prijatelju odmah treba novac kako bi platio jamstvo za javni natječaj.

Tako je uspio uvjeriti Gua da mu uplati 570.000 eura s bankovnog računa svoje tvrtke.

“Tijekom video poziva bio sam siguran da je to lice i glas osobe koju sam poznavao i nisam ništa posumnjao”, rekao je poduzetnik, prenosi glasilo u napisu.

Nakon uplate Guo je poslao sms poruku prijatelju kojega je identitet lopov ukrao.

Kada je vidio reakciju prijatelja koji očito nije znao za transakciju, poduzetnik je shvatio da je prevaren i nazvao policiju.

Potonja je naredila banci da ne isplati novac i Guu je vraćeno 450.000 eura, piše list. Prevaranti nisu pronađeni.

Korištenje umjetne inteligencije, katkad radi zlouporabe, pod sve većim je povećalom u svijetu, napose otkad je američka tvrtka OpenAI u studenom lansirala ChatGPT, robota s kojim se može razgovarati i koji oponaša ljudski glas.

Sučelje nije dostupno u Kini. No ChatGPT je tema brojnih rasprava na društvenim mrežama i velike kineske tehnološke tvrtke se natječu u osmišljavanju sličnih alata.

Komentirajte prvi

New Report

Close