Ljubav Nijemaca prema euru odredit će političku sudbinu Merkelice

Autor: Tomislav Oharek , 16. travanj 2013. u 20:00
Još prošle godine je svaki drugi Nijemac priželjkivao povratak marke/FOTOLIA

Uspjeh nove stranke zabrinjava i europske dužnosnike jer nije riječ o pokretu koji je izrastao na ulici, već o stranci konzervativnih stručnjaka.

Samo šest mjeseci uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj na političkoj sceni se pojavila nova stranka, koja bi mogla ugroziti reizbor kancelarke Angele Merkel. Prekjučer je u Berlinu stranka Alternativa za Njemačku održala svoj prvi kongres, a jedna od ključnih odrednica programa joj je i izlazak Njemačke iz europske monetarne unije i povratak marci. Iako je ljubav Nijemaca i eura nakon 11 godina  procvjetala, u toj državi i dalje ima mnogo onih koji misle kako više gube nego što dobivaju s eurom.

Euro podijelio Europu
Inače, Alternativa za Njemačku želi okupiti konzervativne snage nezadovoljne politikom kanacelarke i stanjem u zemlji, a najviše ih smeta što, kako smatraju, financiraju eurozonu i njezin opstanak. Iako joj njemački politolozi ne daju prevelike šanse za izborni uspjeh, dobiva na popularnosti, a alarmi su se upalili i u europskim institucijama jer ova stranka nije izrasla na ulici iz redova građana nezadovoljnih nesposobnosšću i korumpiranošću političara, kao što je primjerice nedavno bilo u Italiji sa Pokretom pet zvjezdica komičara Beppea Grilla  koja je požnjela fantastičan izborni rezultat.Naime, jezgru Alternative za Njemačku čini njemačka elita predvođena Berndom Luckeom, profesorom ekonomije iz Hamburga. On je s brojnim pristašama nove stranke bio dugogodišnji član Kršćansko-demokratske unije (CDU), no svoje političko opredjeljenje ponovno je počeo promišljati prije tri godine, odnosno nakon što je Grčka spašena od bankrota. "Želimo prekinuti očito kršenje demokratskih, pravnih i gospodarskih načela koje je na djelu posljednje tri godine, a za što je kancelarka Merkel rekla da nema alternative", riječi su s kojima je prekjučer Lucke izmamio gromoglasan pljesak oko 1500 okupljenih na prvom kongresu stranke. On smatra kako je euro čimbenik razjedinjenja, a ne povezivanja Europe, kako je bio zamišljen. Podržava ga  i krug njemačkih akademika koji su podnijeli tužbu pred njemačkim ustavnim sudom protiv spašavanja Grčke. 

Ljubav na krilima rasta
Kako je pokazalo jedno ispitivanje javnog mnijenja, koje je za Handelsblatt proveo demografski institut Forsa, 69 posto Nijemaca želi zadržati euro, dok ih 27 posto još uvijek žali za markom. Deutsche Welle javlja kako je još prije godinu dana je svaki drugi Nijemac priželjkivao povratak marke. "Mnogim Nijemcima kriza eura izaziva nelagodu i bojazan, no to ne utječe na temeljni stav prema euru kao zajedničkoj stabilnoj valuti", kaže direktor instituta Forsa Manfred Güllner. I dok je euro još prilikom uvođenja prije 11 godina od velike većine Nijemaca dočekan na nož, u međuvremenu je većina građana spoznala vrijednost zajedničke valute.Razloge iznenadnoj ljubavi Nijemaca prema nekad omraženoj valuti, koja je s pozornice otjerala marku,  njemački simbol poslijeratnog gospodarskog uspjeha, možda treba tražiti i u izuzetno stabilnom njemačkom gospodarstvu proteklih godina koje se ne da izbaciti iz takta previranjima na rubu zone eura. Stopa nezaposlenosti sa 7,2 posto je dvostruko niža od EU prosjeka, a dok jug Europe grca u recesiji, najveće europsko gospodarstvo, njemačko, bilježi uzastopni gospodarski rast. I na mikroekonomskoj razini je ljubav prema euru povezana s materijalnim boljitkom: što su veća primanja ispitanih, to je jača i podrška euru.

Čak 79 posto domaćinstva s mjesečnim primanjima iznad 3000 eura podržava zajedničku valutu. Kod kućanstava s primanjima ispod 1000 eura mjesečno ta je podrška drastično slabija pa 49 posto siromašnijih građana Njemačke priželjkuje povratak marke. No unatoč tim pokazateljima i među bogatima, aposebno među poduzetnicima sve jače tinja nezadovoljstvo eurom iz čega snagu crpi Alternativa za Njemačku."Dajemo sve više novca dok nam se kod kuće gomilaju problemi"rekla je za The Wall Street Journal Martina Tigges-Friedrichs, vlasnica dva hotela i restorana, koja podržava novu stranku. Prema procjenama stručnjaka Alternativa za Njemačku mogla bi osvojiti nešto više od potrebnih pet posto na izborima kako bi ušla u Bundestag."Ne treba njima ni pet posto da bi zakomplicirali život kancelarki. A svaka nova svastika koja osvane na prosvjedima u Ateni diže rejting ove nove stranke", smatra znanstvenik Wolfgang Nowak. Razlog toga je što Alternativa za Njemačku uglavnom računa upravo na glasače CDU-a.

Austrijska lekcija
Do njih i neće biti tako teško doći jer unatoč poprilično jakoj potpori euru Nijemci postaju sve alergičniji i na samu pomisao da će još nekoga morati spašavati, a tome nimalo ne pridonose nedavni zahtjev Portugala da im se olakša rigorozan program štednje, spašavanje Cipra, a ni prosvjedi u Sloveniji u čijem financijskom sustavu također ne cvatu ruže. Tako, ankete pokazuju kako će svaki četvrti Nijemac razmotriti hoće li glasati za Alternativu za Njemačku, iako to nikako ne sugerira izborni rezultat. Sjeme sumnje u opravdanost postojeće politike prema euru i posrnulim članicama Unije očito se odavno ukorijenilo i ne treba ga previše zalijevati. Angelu Merkel zasigurno brine i to što je vrlo sličnom retorikom na prošlomjesečnim izborima u Austriji dva mjesta u parlamentu osvojila stranka milijardera Franka Stronacha.

Cijena povezivanja

Raspad eurozone bio bi preskup

"Dekonstrukcija sustava eura bila bi mnogo skuplja nego njegova ponovna gradnja", istaknuo je Josef Ackermann, bivši predsjednik Uprave Deutsche Banka i sadašnji predsjedavajući Zürich Insurance Groupom. Prema podacima EK države EU su od 2008. u stabilizaciju bankarskog sustava ubrizgale 1700 milijardi eura. No cijena je mnogo veća s obzirom na to da je eurozona već drugu godinu u recesiji i mora se nositi s time da je je pet njezinih članica zatražilo pomoć. No Ackermann smatra kako Europa, odnosno eurozona mora ostati ujedinjena da "bismo mogli ravnopravno razgovarati s državama poput SAD-a, Kine, Indije i drugih".

Komentirajte prvi

New Report

Close