Livanjski sir prvi zaštićeni proizvod u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2016. u 21:59
Livanjski sir dobit će oznaku zemljopisnog porijekla

Agencija za sigurnost hrane najavljuje buduću zaštitu brenda i na razini EU.

Livanjski sir mogao bi biti prvi proizvod iz BiH koji će biti zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla, zaštitom oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane.

U Livnu je održan sastanak u sklopu TAIEX Ekspertne misije o temi "Zaštita oznake zemljopisnog porijekla, zaštita oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane" koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, prenosi portal Agroklub.

Lucijan Cenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije, reako je da proizvodnja livanjskog sira, čija povijest počinje 1886. godine, zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost. Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić rekao je kako će Agencija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Hercegbosanske županije pokušati od brenda livanjskog sira napraviti prvi proizvod u BiH koji će proći kroz proceduru kako bi ga zaštitili najprije u BiH, a u budućnosti i na razini Europske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close