Lijekovi protiv smrtonosne bolesti su slamka spasa za narušeni imidž AstraZenece

Autor: Tomislav Pili , 31. ožujak 2021. u 08:00
FOTO: REUTERS/Karina Hessland

Analitičari smatraju da se niz skandala koji prate AstraZenecu neće bitnije odraziti na prihode koji ionako ne ovise o cjepivima.

Iako je počinila niz grešaka koji su ozbiljno narušili vjerodostojnost kompanije, stručnjaci smatraju da se to ipak neće u budućnosti negativno odraziti na temeljno poslovanje AstraZenece, a to su lijekovi protiv karcinoma.

Nakon povezivanja sa sveučilištem Oxford, anglo-švedski farmaceut uspio je razviti cjepivo protiv bolesti COVID-19 nakon svega devet mjeseci.

Niz grešaka

Bilo je to veliko dostignuće za kompaniju koja do tada nije imala velikog iskustva u poslovanju s cjepivima. No, niz problema koji su uslijedili posljednjih nekoliko mjeseci potamnili su imidž AstraZenece kao jednog od heroja borbe protiv koronavirusa.

Kako piše CNN, neuspjeh kompanije u isporuci dogovorenih milijuna doza Europskoj uniji doveli su do odluke Bruxellesa o uvođenju izvoznih restrikcija koje su već spriječile najmanje jednu isporuku cjepiva Australiji. “Učinili su jednu pogrešku za drugom”, smatra Jeffrey Lazarus, direktor istraživanja zdravstvenih sustava na Institutu za globalno zdravlje u Barceloni. U COVID-krizu AstraZeneca ušla je s malo iskustava u razvoju cjepiva.

Naime, najveći udjel u lanjskih 26,6 milijardi dolara prihoda zauzimali su lijekovi protiv karcinoma, poput Tagrissa koji se koristi u liječenju karcinoma pluća. No, dolaskom pandemije kompanija odlučuje ući u utrku u razvoju cjepiva.

“Mislim da oni nikada nisu imali namjeru postati proizvođač cjepiva. Razlog zašto su ušli u to želja je da se pomogne čovječanstvu i pobijedi COVID-19”, ocjenjuje Andrew Berens, analitičar farmaceutskog sektora u banci SVB Leerink. Napori kompanije vrlo su se brzo isplatili. Krajem prosinca njezino je cjepivo odobreno za korištenje u Velikoj Britaniji, a već mjesec dana poslije u Europskoj uniji.

S obzirom da je bilo jeftinije i daleko jednostavnije za prijevoz i skladištenje od konkurentskih cjepiva Pfizera/BioNTecha i Moderne, AstraZenecino cjepivo Svjetska zdravstvena organizacija smatra idealnim rješenjem za procjepljivanje siromašnijih država.

Dodatne bodove za imidž kompanija je dobila zbog odluke da cjepivo plasira na neproftinoj osnovi dok traje pandemija te partnerstvom s indijskim institutom za serume koji će proizvesti više od milijardu doza za siromašnije države. Kroz inicijativu COVAX kompanija je plasirala 30 milijuna doza u 58 država. Međutim, ubrzo su se počeli pojavljivati problemi.

Prvo su postali sporni rezultati kliničkih ispitivanja vezani za učinkovitost. Potom je dovedena u pitanje učinkovitost cjepiva na populaciji starijoj od 65 godina. Europske je države potom razbjesnilo što Velika Britanija ima prioritet u dostavi AstraZenecinog cjepiva.

Tenzije su dosegle vrhunac prije 10-ak dana kada je u Italiji otkriveno skrovište sa 30 milijuna doza. Kompanija je pojasnila kako se radi o cjepivu koje je proizvedeno izvan Europske unije, a u Italiju je dopremljeno kako bi ga se pakiralo u ampule i distribuiralo u EU i siromašnijim državama.

No, potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis istaknuo je kako je ne može komentirati porijeklo i potencijalno korištenje cjepiva otkrivenog u Italiji, no da je AstraZeneca “vrlo daleko od svojih ugovornih obveza”.

Ipak, za imidž kompanije najgori je bio slučaj stvaranja krvnih ugrušaka zbog čega je niz europskih država na neko vrijeme suspendirao cijepljenje tim cjepivom.

Prashant Yadav, stručnjak za medicinske lance dobave i suradnik Centra za globalni razvoj ističe kako je AstraZeneca pokazala da njezini kapaciteti nisu dovoljni za globalnu isporuku i proizvodnju.

Naime, u proizvodnji cjepiva kompanija ima 20 partnera u 15 država te više od desetak regionalnih lanaca dobave.

Dijelom nisu krivi

Jeffrey Lazarus smatra kako kompanija nije kriva za dio problema, poput slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka. Međutim, ostali problemi, poput slanja zastarjelih podataka o kliničkim ispitivanjima tijekom procesa odobrenja u SAD-u – zbog čega je snižena učinkovitost sa 79 na 76 posto – nesumnjivo su se negativno odrazili na reputaciju kompanije.

Posebno u usporedbi s konkurentima čija cjepiva ni izbliza ne privlače toliko negativnog publiciteta. Ronn Torossian, izvršni direktor tvrtke za odnose s javnošću 5W smatra kako su problemi AstraZenece došli u vrijeme kada je nepovjerenje javnosti u institucije te učinkovitost i sigurnost cjepiva ionako na visokim razinama.

“Javnost je ionako skeptična. Mislim da će AstraZeneci biti vrlo teško riješiti te probleme u tom kontekstu”, ističe Torossian. Andrew Berens iz SVB Leerinka smatra kako će kompanija uspjeti anulirati probleme s cjepivom u svom budućem poslovanju, posebice zbog činjenice da cjepiva nisu glavni izvor njezinih prihoda.

To pokazuje i kretanje cijene dionice. Vrijednost AstraZenece tijerkom 2021. pala je svega 2 posto, ali gubitak vrijednosti ove godine bilježi i Pfizer. No, Berens nije siguran da bi se AstraZeneca opet odlučila ući u priču s cjepivom, kada bi mogla vratiti vrijeme.

Problemi AstraZenece tijekom razvoja i plasiranja cjepiva protiv COVID-19

Studeni 2020. - sporni rezultati kliničkih ispitivanja Krajem prošle godine AstraZeneca objavila je privremene rezultate kliničkih ispitivanja koji su pokazali da cjepivo ima učinkovitost od 70 posto. Rezultat je isprva dočekan s oduševljenjem u javnosti, usporedno s uspjehom Pfizer/BioNTecha i Moderne. Međutim, dodatne provjere pokazale su da je rezultat od 70 posto dobiven kombiniranjem dvije različite analize doziranja cjepiva. Jedna je analiza pokazala učinkovitost od 90 posto kod ispitanika koji su dobili pola doze, a najmanje mjesec dana nakon toga punu dozu. Druga je analiza pokazala učinkovitost od 62 posto kada su dvije pune doze dobivene u razmaku od mjesec dana. Siječanj 2021. - spor oko plasmana Početkom siječnja Velika Britanija počela je cijepiti stanovništvo cjepivom AstraZenece i sveučilišta Oxford. Međutim, ubrzo nakon toga Europska komisija objavila je kako AstraZeneca najvjerojatnije preumjerava količine cjepiva namijenjene Europi prema Velikoj Britaniji. Time je započela višemjesečna saga o odnosima između Europske unije te Ujedinjenog Kraljevstva i AstraZenece. Siječanj 2021. - spor oko učinkovitosti za starije od 65 Kako je rastao spor oko dostave cjepiva, dio europskih zemalja počeo je dovoditi u pitanje učinkovitost cjepiva kod populacije starije od 65 godina, a koja je prioritetna skupina za cijepljenje. Njemački regulator je preporučio da se AstraZenecom cijepe samo ljudi između 18 i 64 godine. Nekoliko njemačkih medija objavilo je podatak da je učinkovitost cjepiva kod starijih od 65 manja od 10 posto. AstraZeneca je to odbacila kao “potpuno netočno”. Nakon što je krajem siječnja Europska agencija za lijekove odobrila cjepivo za sve dobne skupine, Njemačka, Francuska i dio ostalih država promijenile su svoj stav. Ožujak 2021. - spor oko krvnih ugrušaka Problemi za AstraZenecu postali su još gori u proljeće iako su iskustvo u Velikoj Britaniji pokazala da cjepivo znatno smanjuje broj zaraženih i hospitaliziranih. Nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka, nekoliko europskih država suspendiralo je korištenje AstraZenece. Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za lijekove nakon dodatnih provjera priopćile su da je cjepivo sigurno, no šteta za kompaniju već je učinjena. Ožujak 2021. - spor u SAD-u oko učinkovitosti Rezultati velikog istraživanja u SAD-u pokazali su da je cjepivo sigurno i učinkovito, što je potaknulo nade da će američka vlada uskoro odobriti AstraZenecu za korištenje u SAD-u. Međutim, američke su javnozdravstvene vlasti objavile kako je možda AstraZeneca u rezultate uključila i zastarjele podatke. Kompanija je najavila da će poslati ažurirane podatke u kojima je učinkovitost smanjila sa 79 na 76 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji narušeni image. To je daleko najbolje cijepivo. Pa to je propaganda skupih cijepiva koja se prodaju po 40 eura za razliku od 9 eura za Astra Zenecu. Svaki dan Pfizer i Moderna plate objavu kao ovu protiv Astra Zenece. Astra Zeneca je najbolje cijepivo i jedino koje se čuva na temperaturi frižidera za razliku od Moderne (-35º) i Pfizera (-80º).

New Report

Close