Nadomak lijeka za koronavirus: Hrvatski znanstvenik s timom izolirao antitijelo koje reagira na delta soj

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2021. u 08:31
Foto: DPA/PIXSELL

U svijetu ima jako puno aktivnosti i brojni timovi rade na razvoju lijeka protiv koronavirusa.

Svijet je obišla vijest da je međunarodna istraživačka skupina znanstvenika, među kojima je i virusni imunolog Luka Čičin-Šain, uspjela izolirati antitijelo koje reagira na novi, delta soj koronavirusa.

“To je lijek koji sprječava da koronavirus uđe u stanice i tako se prekida njegov lanac širenja kroz organizam”, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a Luka Čičin-Šain.

“Mi smo testirali i dokazali da naš lijek ne djeluje samo u kulturi stanica, već i u živim organizmima. U tijeku su inicijalna klinička istraživanja kako bi vidjeli kako djeluje u kliničkim uvjetima. Naše protutijelo je izmijenjeno tako da se veže uz virus, ali ne i za stanice imunog sustava i tako, vjerujemo, da se smanjuje rizik da se izazovu neželjene upalne posljedice takvog terapijskog djelovanja”, istaknuo je.

“U svijetu ima jako puno aktivnosti i brojni timovi rade na razvoju lijeka protiv koronavirusa. Velike firme razvijaju protutijela, ali postoje i brojni drugi timovi i napori da se razviju lijekovi koji će ciljati na enzime koje taj virus ima, a naše tijelo nema. Postoji i klasa lijekova koja djeluje protiv pretjeranog imunog odgovora, jer znamo da kod teških bolesnika problem je u citokinskoj oluji do koje dolazi kao posljedica pretjerane imunološke reakcije na organizam i u tom se smjeru razvijaju lijekovi koji će smanjiti imuni odgovor”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close