Liječnici upozoravaju: Čini se kako se koronavirus mijenja i postaje opasniji

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2020. u 11:01
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Veoma je vjerojatno da će ova epidemija trajati još dugo, upozorio je doktor Wu Anhua na kineskoj državnoj televiziji.

Kineski doktori objavili su kako su primijetili da se novi koronavirus mijenja, što bi moglo otežati pronalazak lijeka i cjepiva, piše Zimo.

Kako je na kineskoj televiziji izjavio liječnik Qui Haibo, bolesnici koji su od koronavirusa oboljeli u sjevernim kineskim provincijama Jilin i Heilongjiang, u sebi imaju nešto drugačiji koronavirus, koji se u njihovim tijelima zadržava dulje te im treba dulje da se oporave.

Doktor Qiu istaknuo je kako inkubacija traje dulje od inkubacije kod pacijenata u Wuhanu, zbog čega je teže identificirati zaražene prije razvoja bolesti.

Dulji period inkubacije, tijekom kojeg pacijenti ne pokazuju simptome zaraze, pridonio je širenju infekcije, napomenuo je Qiu.

Problem je što znanstvenici još uvijek ne razumiju u potpunosti kako se virus mijenja, a nove informacije iz Kine mogle bi produljiti borbu protiv pandemije koronavirusa. Stoga znanstvenici diljem svijeta pokušavaju utvrditi kako točno virus mutira te znači li to da postaje opasniji kako se širi.

Qiu je također istaknuo kako su liječnici primijetili da novooboljeli većinom imaju problema s plućima, dok su pacijenti u Wuhanu, ishodištu pandemije, često imali zatajenje nekoliko organa.

Iako još uvijek utvrđuju kako je došlo do zaraze u sjevernim provincijama, Qiu i njegovi kolege vjeruju kako virus u te provincije nije došao iz Wuhana, već preko Rusije.

Ljudi ne smiju pretpostaviti da je najgore iza njih. Veoma je vjerojatno da će ova epidemija trajati još dugo, upozorio je doktor Wu Anhua na kineskoj državnoj televiziji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“<span style=”background-color: #ffffff;”>Qiu je također istaknuo kako su liječnici primijetili da novooboljeli većinom imaju problema s plućima, dok su pacijenti u Wuhanu, ishodištu pandemije, često imali zatajenje nekoliko organa.”</span>

Ova vijest se može shvatiti pozitivno: da virus postaje slabiji.

New Report

Close