Liječnica iz epicentra omikrona: ‘Simptomi su vrlo blagi u usporedbi s delta varijantom’

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2021. u 13:31
Foto: Pixabay

Otkrila je na koje simptome se žalio prvi pacijent zaražen omikronom.

Dr. Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog udruženja liječnika i prva osoba koja je uočila novu varijantu koronavirusa kod pacijenta, u osvrtu za Daily Mail komentirala je ‘histeričnu reakciju’ Velike Britanije na pojavu omikrona.

Odmah na početku poručila je kako smatra da su predviđanja da će Britanija do kraja mjeseca imati do milijun slučajeva te će NHS biti preopterećen s do 10.000 hospitalizacija dnevno, vjerojatno uvod u priču o ponovnom otkazivanju Božića i lockdownu za Novu godinu. Smatra da je upozorenje premijera Borisa Johnsona da Veliku Britaniju čeka ‘plimni val’ infekcija omikronom ‘na rubu histerije’.

– Trebate samo pogledati što se događa u Južnoafričkoj Republici, gdje su zabilježeni prvi slučajevi omikrona, da bi shvatili da je ovakva reakcija nesrazmjerna s rizicima koje ova varijanta nosi, poručila je.

– Čini se da je novi soj neko vrijeme cirkulirao u JAR-u, a prethodno je zabilježen u Bocvani. Moja dužnost je bila da prijavim zabrinutost. Ne žalim što sam to učinila, ali sam zapanjena reakcijom svjetskih čelnika koja je uslijedila, kada su Velika Britanija i neke druge europske države nametnule stroga ograničenja na putovanja te produžile karantenu.

– Mi se bavimo pravim ljudima, a ne statističkim projekcijama i mogu vas uvjeriti da su simptomi kod pacijenata kod kojih je identificiran omikron vrlo blagi u usporedbi s onima koje vidimo kod pacijenata zaraženih puno opasnijom delta varijantom.

– Ne morate mi vjerovati na riječ. Vidjela sam dosta pacijenata s omikronom koji su prije imali delta varijantu i reći će vam da su sretni što su drugi put imali omikron, iako nitko ne može biti sretan što je obolio od covida-19, poručila je.

Otkrila je na koje simptome se žalio prvi pacijent zaražen omikronom, prenosi Jutarnji list.

– Došao mi je mladić koji je mislio da je predugo bio na suncu jer je radio vani. Pacijenti obično imaju bolove u mišićima, glavobolju i malo su umorni, ali ne pogoršavaju se nakon toga. Nakon pet dana stanje se popravlja i to je to, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close