Liberalizacija izvoza ukapljenog plina

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2013. u 21:59
Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina

Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina.

Rusko ministarstvo energetike skiciralo je prijedlog kojim bi se liberalizirao izvoz ukapljenog plina (LNG) i omogućilo i drugim kompanijama, pored dosadašnjeg državnog monopolista Gazproma, da prodaju plin u inozemstvu.

Izvor upoznat s tekstom dokumenta kazao je jučer za Reuters da bi prijedlog omogućio izvoz ukapljenog prirodnog plina kompanijama koje imaju dozvolu za gradnju tvornica za ukapljeni plin odnosno za proizvodnju ukapljenog plina u unaprijed propisanim pogonima. U ministarstvu nisu željeli odmah komentirati tu informaciju. Prema važećem zakonu iz 2006., samo Gazprom smije izvoziti plin iz Rusije. Očekuje se da će svjetska trgovina ukapljenim plinom porasti za trećinu u idućih pet godina, zahvaljujući snažnom povećanju proizvodnje u SAD-u i Australiji.

Stoga je Rusija pod pritiskom da završi nove projekte. Ruske kompanije Rosneft i Novatek našle su kupce za ukapljeni plin koji planiraju proizvoditi u još neizgrađenim tvornicama. Da bi osigurale novac za njihovu gradnju, vlada mora izmijeniti režim izvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close