Legendarna gitara u borbi za budućnost

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Fenderica, omiljena gitara rock zvijezda, pred brojnim je izazovima zbog lošeg gospodarskog stanja i promjena glazbene industrije

Većina gitara koje se danas prodaju izrađuju se u Kini i nisu skupe kao gitara Fender Artist “Eric Clapton” Strat koja stoji 1599 dolara.

Jedan je serviser radijskih prijemnika pod imenom Leo Fender 1948. godine uzeo komad jasena, postavio ga na vrat od javora i spojio na elektroničko pojačalo. Ostatak priče znate, čak i ako ne znate da znate.

Naime, čuli ste ga – u zvucima s gitara Buddyja Hollyja, Jimija Hendrixa, Georgea Harrisona, Keitha Richardsa, Erica Claptona, Petea Townshenda, Brucea Sprinsteena, Marka Knopflera, Kurta Cobaina i mnogih drugih. To je zvuk električne gitare Fender. Tvrtka Lea Fendera, danas znana pod imenom Fender Musical Instruments Company, najveći je svjetski proizvođač gitara. Njezina gitara Stratocaster, predstavljena još davne 1954., i dalje je najprodavanija gitara na svijetu. Mnogim ljudima njezin oštar ton i seksi obline predstavljaju samu suštinu rock 'n' roll glazbe. No u teškim gospodarskim okolnostima tvrtka Fender se također bori za opstanak. Prodaja i zarada su u padu. Međutim, ovdje nije riječ samo o makroekonomskim uvjetima.

Tvrtku Fender, sa sjedištem u gradu Scottsdaleu u Arizonu, pred kušnju stavlja i Wall Street. Naime, privatna investicijska tvrtka Weston Presidio nadzire gotovo polovicu udjela ove tvrtke te traži način kako da se izvuče iz teške situacije. Tako je u ožujku inzistirala na inicijalnoj javnoj ponudi tvrtke Fender, ponajviše zbog brojnih kritika da je slavni proizvođač na prodaju. No ulagači su uzmaknuli, u strahu od previsokih cijena proizvoda i nedoumica u vezi širenja tvrtke. U tome počiva glavni problem cijele stvari. Vremena su se promijenila, a s njima i glazba. Nekada je pop i rock glazba počivala na električnim gitarama. Danas se glazbeni stilovi poput hip hopa oslanjaju na miksete, računalne bubnjeve i sintesajzere. Lošoj situaciji u kojoj se Fender našao pridonio je i gospodarski pad Europe, regije koja je zaslužna za 27 posto neto prodaje ovog proizvođača. Stanju su donekle pomogle igrice kao što je Guitar Hero, ali današnji tinejdžeri glazbu skladaju na prijenosnim računalima.

Većina gitara koje se danas prodaju izrađuju se u Kini i nisu skupe kao gitara Fender Artist "Eric Clapton" Strat koja stoji 1599 dolara, iako i sama tvrtka Fender već godinama proizvodi linije cijenom dostupnijih gitara. "Je li Fender ijednu tržišnu nišu ostavio neiskorištenom?", pita se Jeffrey Bronchick, osnivač tvrtke za financijsko savjetovanje Cove Street Capital iz El Segunda u Kaliforniji i vlasnik četrdesetak gitara, među kojima su i četiri Fenderice.Leo Fender svoju je tvrtku 1965. godine prodao CBSu za 13 milijuna dolara, ali tvrtka se u godinama koje su uslijedile borila kako održati vlastiti identitet u velikoj korporaciji. Analitičari tvrde da je Fender, pod pritiskom da zadovolji tromjesečne zahtjeve glede zarade, izvršio cijeli niz rezova troškova zbog čega je pala kvaliteta, a s njome i prodaja. Istodobno je japanska Yamaha počela grabiti tržišni dio kolača jeftinijim, ali visoko kvalitetnim gitarama. Fender se postupno ponovno počeo uspinjati 1980-ih i 1990-ih, gradeći ugled na kvaliteti, stručnosti i kontroli te počeo proizvoditi gitare diljem svijeta, osobito u Japanu i Južnoj Koreji. Vraćanje ugleda na temelju kvalitete bilo je od ključne važnosti, smatra Bill Mendello, bivši predsjednik Fendera, danas član upravnog odbora te tvrtke.

Glazbenike poput Erica Claptona, koji je sam prilagodio svoju gitaru Stratocaster "Blackie", dojmila se stručnost tvrtke Fender. Najveći konkurenti novim Fendericama su stare Fenderice. Naime, mnogi gitaristi smatraju da Fenderice iz 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih, kada analitičari tvrde da je kvaliteta značajno pala, imaju nešto posebno u svojemu zvuku. Stoga se cijena starih Fenderica vinula u neviđene visine. Duff McKagan, bivši basist skupina Guns N' Roses te Velvet Revolver može posvjedočiti o trajnosti i izdržljivosti Fenderica. Naime, jednom prilikom pokušao je imitirati Paula Simonona iz The Clasha te na kraju koncerta razbiti gitaru. "Zamahnuo sam svom snagom i udario gitarom o metalni, rešetkasti pod pozornice. I ništa", sjeća se McKagan. Nakon dvadesetak pokušaja, odlomio se tek maleni iver drveta. "Meni je to bilo dovoljno", kaže. Nikada više nije pokušao razbiti Fendericu.

Janet Morrissey

Komentirajte prvi

New Report

Close