LeBron dobiva od Nikea 500 mil. dolara

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. prosinac 2015. u 21:59
LeBron James i Nike surađuju od 2003. godine/REUTERS

Prema mišljenju analitičara, Nike u ovom poslu gubi novac ako se plaćeni iznos stavi u odnos s doprinosom prodaji.

Zvijezda američke NBA košarke LeBron James (30) potpisao je s proizvođačem sportske opreme Nike doživotni ugovor.

Za kompaniju je ovo najveći pojedinačni sponzorski ugovor u njenoj 44-godišnjoj povijesti, a u Nikeu ga vide kao nastavak 12 godina stare suradnje s LeBronom kojom su više nego zadovoljni.Iako detalji ugovora nisu javno objavljeni, David Falk koji je zastupao Michaela Jordana u većem dijelu njegove igračke karijere procjenjuje da bi se vrijednost ugovora između LeBrona i Nikea mogla kretati između 400 i 500 milijuna dolara.

Prvi ugovor vrijedan 90 milijuna dolara LeBron je s Nikeom potpisao još 2003. godine. Ugovor je trajao sedam godina i uključivao je najmanje 13 linija obuće s LeBronovim potpisom. Matt Powell, analitičar istraživačke tvrtke NPD, smatra da bi u ovom slučaju ipak Nike mogao biti na gubitku, s obzirom na doprinos prodaji u odnosu na plaćeni iznos. "No, on je lice brenda i najpopularniji igrač u ligi, tako da ugovor ima smisla", kaže Powell. LeBron James početkom ove godine potpisao je dvogodišnji ugovor s NBA momčadi Cleveland Cavaliers vrijedan 47 milijuna dolara.

Kao i većina sportaša čiji ugled donosi i dodatne izvore zarade, LeBron je nakon isteka ugovora s McDonald'som investicijsku pažnju preusmjerio na lanac Blaze Pizza. Putem vlastitog multimedijalnog poslovanja nazvanog Uninterrupted košarkaš si je osigurao i 15,8 milijuna dolara investicija od Warner Brosa i Tuner Sportsa. Ugovor sklopljen između LeBrona i Nikea uspoređuje se s ugovorom sa Michaelom Jordanom. Njime je Jordan postao zaštitnim licem Nikea i izvršnim direktorom Air Jordan brenda čija je prodaja prošle godine dosegnula 2,6 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close