Lavrov: Postoji prijetnja trećeg svjetskog rata i nuklearnog rata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. travanj 2022. u 07:52
FOTO: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu u ponedjeljak navečer i upozorio da je prijetnja trećeg svjetskog rata “ozbiljna” i “stvarna”.

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata unatoč “velikim rizicima u ovome trenutku”, rekao je  Lavrov za rusku državnu televiziju.

“Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli”, rekao je.

U kontekstu napetosti bez presedana između Rusije i Zapad zbog ruske ofenzive na Ukrajinu, Lavrov je upozorio na “stvarnu” opasnost od trećeg svjetskog rata, prenosi agencija France presse.

“Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova, prenosi agencija Interfax.

Moskva će nastaviti mirovne pregovore s Kijevom i sukob će završiti sporazumom no njegov sadržaj će ovisiti o vojnoj situaciji.

“Dobra volja ima svoje granice. Ako nije obostrana, ne pridonosi pregovaračkom procesu”, rekao je kako prenose ruske agencije.

Optužio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog – nekadašnjeg glumca – da se “pretvara” da pregovara.

“On je dobar glumac (…), ako pozorno gledate i čitate što govori, uočit ćete tisuću proturječja”, ustvrdio je šef ruske diplomacije.

NATO je zapravo u ratu s Rusijom

Isporuke zapadnog oružja Ukrajini znače da je NATO savez 'zapravo uključen u rat s Rusijom', a Moskva to oružje smatra legitimnim ciljevima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

'To će oružje biti legitimna meta ruskog vojnog djelovanja u kontekstu specijalne operacije', rekao je Lavrov državnoj televiziji u intervjuu objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova.

'Skladišta u zapadnoj Ukrajini (ruske snage) više su puta gađale. Što drugo?' rekao je Lavrov. 'NATO je, zapravo, angažiran u ratu s Rusijom preko posrednika i naoružava tog posrednika. Rat je rat.'

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je kako smatra da je rusko širenje straha znak slabosti. Rusija je izgubila 'posljednju nadu da će odvratiti svijet od podrške Ukrajini', napisao je Kuleba na Twitteru nakon Lavrovljeva intervjua u kojem govori o prijetnji nuklearnim i svjetskim ratom.

'To samo znači da Moskva predosjeća poraz.'

Tijekom posjeta Kijevu u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin obećali su više vojne pomoći Ukrajini. State Department je u ponedjeljak, pozivajući se na ovlasti u izvanrednom stanju, odobrio potencijalnu prodaju streljiva u vrijednosti od 165 milijuna dolara Ukrajini. Pentagon je rekao da bi paket mogao uključivati topničko streljivo za haubice, tenkove i bacače granata. Moskovski veleposlanik u Washingtonu poručio je Sjedinjenim Državama da zaustave isporuke, upozoravajući da zapadno oružje rasplamsava sukob. Dvomjesečna ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od 1945. godine, ostavila je tisuće mrtvih ili ranjenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila preko 5 milijuna ljudi da pobjegnu u inozemstvo.

Moskva svoju agresiju naziva 'specijalnom operacijom' razoružavanja Ukrajine i 'denacifikacije'. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresivni rat predsjednika Vladimira Putina.

Komentirajte prvi

New Report

Close