Lavrov: Napadima na plinovod Sjeverni tok 2 Amerika želi Europskoj uniji nametnuti svoj skuplji ukapljeni plin

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2020. u 22:00
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da se Amerika služi metodama nepoštene konkurencije/REUTERS

Sergej Lavrov je ponovio da je podmorski plinovod Sjeverni tok 2 ‘čisto komercijalni projekt’ i ne može biti pregovarački adut u nekim političkim igrama.

Rusija dijeli stav europskih partnera o čisto komercijalnoj prirodi projekta plinovoda Sjeverni tok 2 i protivi se pokušajima njegova korištenja u političkim igrama, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruski mediji.

Prema njegovim riječima, pod izlikom osiguranja europske energetske sigurnosti, SAD želi Europi nametnuti svoj skuplji ukapljeni plin umjesto ruskog prirodnog plina koji će se u Europu isporučivati ​​plinovodom Sjeverni tok 2.

Taj plinovod koji prolazi podmorjem Baltičkog mora trenutno je u izgradnji koja je otežana i gotovo obustavljena američkim sankcijama i pritiscima na tvrtke i druge koje u tome sudjeluju.

“Riječ je o metodama nepoštene konkurencije”, ocijenio je ruski šef diplomacije.

“Takvi su pokušaji arogantni i pokazuju potpuno nepoštovanje Sjedinjenih Država prema svojim saveznicima”, dodao je Lavrov. Ponovio je da je Sjeverni tok 2 “čisto komercijalni projekt i ne može biti pregovarački adut u nekim političkim igrama“ te da Rusija u tome “dijeli stav Europe”.

Lavrov je skrenuo pozornost i na, po njegovoj ocjeni, nelegitimne pokušaje ometanja provedbe projekta Sjeverni tok 2 izricanjem jednostranih sankcija.

“Samo sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a su legitimne”, naglasio je, a “sve drugo su pokušaji potkopavanja međunarodnog prava i načela Povelje UN-a koja poziva na suradnju u rješavanju bilo kakvih problema”.

Komentirajte prvi

New Report

Close