Lani najveći pad osobne potrošnje Nijemaca od 1970. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2021. u 22:00
Potrošnja je prema cjenovno prilagođenim podacima pala 5 posto/REUTERS

Pad potrošnje zabilježen je u gotovo svim područjima, posebno u prvoj polovini godine.

Zaključavanje gospodarstva kojem je prošle godine svjedočio svijet, pa tako i najveće europsko gospodarstvo dovelo je do snažnog pada osobne potrošnje.

Pandemija koronavirusa prouzročila je u 2020. godini najveći pad potrošnje kućanstava u Njemačkoj od 1970. godine, objavio je u ponedjeljak njemački ured za statistiku.

Potrošnja je prema cjenovno prilagođenim podacima pala pet posto, objavio je Destatis, istaknuvši da je pandemija teže pogodila potrošnju nego financijska i gospodarska kriza 2008. i 2009. godine, kada je ipak bila oslonac gospodarstvu.

Pad potrošnje zabilježen je u gotovo svim područjima, posebno u prvoj polovini godine, utvrdio je statistički ured, napomenuvši da u prvom valu zaključavanja Nijemci nisu trošili ni na željeznički ni na zračni prijevoz, niti su izlazili u restorane.

Nešto su više trošili samo na prehrambene namirnice i piće, pa je potrošnja na te namirnice u cijeloj prošloj godini porasla 6,3 posto.

U drugoj polovini godine Nijemci su bili spremniji trošiti na trajnu robu za široku potrošnju, uključujući automobile, namještaj i veće električne uređaje, pa je potrošnja porasla 7,8 posto na godišnjoj razini.

U prvih šest mjeseci bila je potonula 8,5 posto. Poticaj pojačanoj kupnji trajnih potrošačkih dobara vjerojatno je bilo i privremeno smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost, nagađa Destatis.

Komentirajte prvi

New Report

Close