Kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU-a: Kod 12 proizvoda zabilježene bitne razlike

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2018. u 10:10
Foto: Getty Images

Milka čokolada s kikirikijem u Poljskoj ima manje kikirikija od njemačke.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta prezentirala rezultate poljske studije o kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU-a, koja je pokazala da je 101 ispitivani proizvod jednake kvalitete, dok su kod 12 proizvoda zabilježene značajne razlike..

Crunchips pepper chips, stoji u poljskoj studiji koju je izradio tamošnji UOKIK (Ured za konkurentnost i zaštitu potrošača), unatoč identičnim pakiranjima u Poljskoj teži 25 grama manje nego u Njemačkoj i pržen je na palminom ulju, odnosno sadrži više masnoća nego »isti« čips u Njemačkoj, koji je pržen na suncokretovom ulju, i ne sadrži pojačivače okusa. U njemačkom je čipsu, također, proizvođač dodao rajčicu i sir u prahu, kojih u poljskom pakiranju nije bilo.

Na Almette siru s travama poljsko i njemačko pakiranje sadrži tvrdnju kako je proizveden od '100% prirodnih sastojaka', no njemački je sir napravljen od sirutke, trava, luka, češnjaka i soli, dok poljski sadrži sirutku, obrano mlijeko u prahu, luk, češnjak, sol, limunsku kiselinu, 0,1 posto trava i prirodne arome. 

Milka čokolada s kikirikijem u Poljskoj ima manje kikirikija od njemačke, a Lipton Ice Tea s okusom breskve u poljskom pakiranju sadrži manje ekstrakta čaja. Također, poljski napitak sadrži šećer, fruktozu i zaslađivače, a istom je napitku za njemačko tržište dodan samo šećer.

Pakiranje Leibniz Minis Choco keksa je u Poljskoj nešto veće, ali sadrži 25 grama manje proizvoda, koliko ga je manje bilo i u pakiranju Monster Munch Original crispsa, kojem je dodan i monosodium glutamat, pojačivač okusa koji je proizvodu dao intenzivan okus nalik okusu sira.

Curly Peanut Classic crisps je, također, u Poljskoj 30 grama lakši, a Knorr Fix Spaghetti Bolognese sadrže više masti i šećera nego u Njemačkoj, kao i više soli.

Poljska verzija Philadelphia sira sa travama je proizvedena od mlijeka, vrhnja i mliječnih proteina, njemački 'blizanac' od sirutke.

Kod dva je proizvoda, međutim, zabilježena bolja poljska kvaliteta – u Milka Oreo chocolate i kod Capri Sun Orangea, u kojem je bilo 20 posto više narančinog soka nego u njemačkoj verziji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close