Kuvajt spašava europsku vojnu industriju

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2016. u 22:00
Eurofighter Typhoon izvezen je izvan Europe još u Saudijsku Arabiju i Oman/FOTOLIA

Talijanska Finmeccanica ocijenila je posao ‘najvećim postignućem ikada’, a BAE ‘golemim poticajem’.

Tri europske kompanije – Finmeccanica, Airbus i BAE – dobile su "posao stoljeća" nakon što se Kuvajt i službeno odlučio za kupnju europskog borbenog zrakoplova Eurofighter Typhoon. Zaljevska država potpisala je u utorak ugovor o kupnji 28 zrakoplova, a vrijednost posla ukupno iznosi sedam milijardi eura. Naime, osim isporuke zrakoplova, posao uključuje i isporuku rezervnih dijelova, servisnu podršku te obuku letačkog i zemaljskog osoblja. 

Polovica ugovora Talijanima
Polovica vrijednosti ugovora odnosi se na talijansku Finmeccanicu, pa je Mauro Moretti, izvršni direktor kompanije, posao ocijenio "najvećim komercijalnim postignućem ikada", prenosi britanski The Telegraph. Naime, zrakoplovi će biti opremljeni novim radarskim sustavom koji razvija talijanska tvrtka, a pilotu omogućuje taktičku prednost jer nadzire prostor pod kutem od 200 stupnjeva. Kuvajtski Typhooni ujedno će biti prvi koji će imati takav radar. Ostatak vrijednosti ugovora podijelit će BAE i Airbus koji proizvode dijelova trupa i ostalih manjih dijelova. Za britanski BAE posao s Kuvajćanima doslovno je pitanje opstanka, pa je kompanija ocijenila narudžbu kao "golem poticaj" programu Eurofighter.

Ključ budućnosti za BAE
Zbog toga će proizvodne linije imati posla u sljedeće tri godine. Ian King, izvršni direktor BAE-a, već je ranije izjavio kako su nove izvozne narudžbe Eurofightera krucijalne za budućnost kompanije. BAE je već usporio dinamiku proizvodnje europskog borbenog zrakoplova koji je u sastavu britanskog, talijanskog, njemačkog i austrijskog zrakoplovstva. Izvan Europe zrakoplov je izvezen u Saudijsku Arabiju i Oman. BAE je još u studenom prošle godine objavio kako će otpustiti 400 zaposlenika u podružnici vojnog zrakoplovstva kako bi se "osigurao nastavak proizvodnje pod konkurentnim troškovima". Od prodaje Eurofightera BAE ove godine planira uprihoditi 1,1 milijardi funti, 15,4 posto manje nego prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close