Kućanstva u eurozoni bolje zarađuju, pa opet više štede

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 14:00
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Stopa štednje u prvom tromjesečju s 12,1% porasla na 12,3%.

Stopa štednje kućanstava u eurozoni ponovo je porasla u prvom tromjesečju, nakon blagog pada na kraju prošle godine, pokazale su procjene europskog statističkog ureda. U razdoblju od siječnja do ožujka sezonski prilagođena stopa štednje kućanstava u eurozoni porasla je na 12,3 posto, s 12,1 posto koliko je prema revidiranim procjenama europskog statističkog ureda iznosila u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Skok stope ulaganja

Time je ponovo dosegnula razinu koju je bilježila u trećem prošlogodišnjem tromjesečju i na početku prošle godine, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni krajem prošloga tjedna. Na početku ove godine ponovo je porasla i sezonski prilagođena stopa ulaganja kućanstava u zoni primjene zajedničke europske valute, dosegnuvši najvišu razinu od kraja 2012. godine, od 8,9 posto. Eurostat je ujedno revidirao procjenu njezine vrijednosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, s 8,5 na 8,6 posto.

Bruto prilagođeni raspoloživi dohodak nominalno je u razdoblju od siječnja do ožujka porastao 0,8 posto, najsnažnije u gotovo devet godina, pokazuju podaci Eurostata. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećan je 0,6 posto. Rast stvarne konačne potrošnje blago je pak usporio početkom ove godine, na 0,6 posto, s 0,8 posto koliko je stopa njezina rasta iznosila u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Raste i zaduživanje

Uz štednju raste i kreditiranje. Podsjetimo, krajem lipnja objavljen je podatak Europske središnje banke (ECB) da su kreditni plasmani prema kućanstvima u eurozoni u svibnju su na godišnjoj razini porasli za 2,6 posto, najsnažnije u proteklih osam godina. U nedavnim istupima u javnosti, dužnosnici ECB-a istaknuli su da su bančine mjere za olakšavanje pristupa kreditima kućanstvima i kompanijama urodile plodom, pružajući ključan poticaj gospodarstvu pogođenom financijskom krizom. ECB je ponudila jeftine kredite bankama, srezala ključne kamatne stope na rekordno niske razine, a svakog mjeseca kupnjom obveznica nastavlja ubrizgavati do 60 milijardi eura u financijski sustav.     

Komentirajte prvi

New Report

Close