Kruzeri u širokom luku počeli izbjegavati Aziju

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2020. u 22:00
Brod Westerdam pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville nakon što ga je odbilo pet država/REUTERS

Kompanije se pribojavaju da će se problemi brodova Westerdam i Diamond Princess preliti na cijelu industriju krstarenja.

Problemi koje je kruzer Westerdam doživio prošloga tjedna dokazali su brodarima da je odluka o zaobilaženju Azije bila ispravna.

Prvi putnici s kruzera, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, u petak su se iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. Kruzer Westerdam kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su mu prethodno odbili pristup pristaništu Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Kompanija Holland America priopćila je da je na Westerdamu plovilo 2257 putnika i članova posade. Putnici bi idućih dana trebali napustiti brod i odletjeti kući iz glavnog grada Phnom Penha. Kako navodi Reuters, brodarske kompanije otkazuju krstarenja u azijskim vodama, a kruzeri koji se već nalaze u tom području preusmjeravaju se iz kineskih luka te Hong Konga i Singapura.

10

posto udjela ima azijsko tržište u svjetskom tržištu krstarenja

Kompanija Royal Caribbean Cruises prošloga je tjedna otkazala 18 krstarenja u jugoistočnoj Aziji nakon što je tjedan ranije otkazano 8 krstarenja po kineskim lukama. Time se ta kompanija pridružila tržišnom lideru Carnivalu koji je upozorio da će na poslovne rezultate za ovu godinu utjecati epidemija.

“Važno je da svaka organizacija odgovorno djeluje, a mi smo već poduzeli agresivne korake kako bi minimizirali rizike kroz restrikcije pri ukrcavanju i promjena itinerara”, izjavio je izvršni direktor Richard Fain. Prema podacima međunarodne organizacije kruzerskih kompanija, azijsko tržište čini svega 10 posto udjela u ukupnom tržištu.

Međutim, brodarska se branša pribojava da će se negativni publicitet oko Westerdama te karantene na brodu Diamond Princess – gdje je najviše zaraženih koronavirusom izvan Kine – preliti na cijelu industriju. Najveća tri brodara – Carnival, Royal Caribbean i norveški Spirit – ostvarili su 2018. su prihode od 34 milijarde dolara. Cijene njihovih dionica tijekom ove godine bilježe pad između 8,5 i 15 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close