Krka, Lek i Pliva liječnicima u Sloveniji donirali 2,2 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2019. u 22:01
Farmaceutske kompanije moraju objaviti donacije i sponzorstva, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsellvić/PIXSELL

Farmaceutske kompanije sponzori su kongresa, simpozija i dodatnog obrazovanja, a plaćaju i savjetovanje.

Farmaceutske kompanije koje posluju u Sloveniji drugu godinu zaredom objavljuju financijske donacije, sponzorstva i druge isplate liječnicima te medicinskim i zdravstvenim organizacijama s kojima surađuju. Plaćanja samo tri generičke kompanije, Krke, Leka (bez Novartisa) i Plive, lani su iznosila gotovo 2,2 milijuna eura, pišu Finance.

Proizvođači originalnih i generičkih lijekova moraju do 30. lipnja, u skladu s kodeksom transparentnosti Europskog saveza farmaceutske industrije i udruženja (EFPIA), javno objaviti svoja plaćanja liječnicima i zdravstvenim organizacijama na svim europskim tržištima na kojima djeluju.

 

120tisuća

eura dobila je lani Slovenska udruga liječnika od Krke

U Sloveniji iznosi koje od farmaceutskih kompanija dobiju liječnici kao fizičke osobe javno se objavljuju samo ako liječnici daju svoj pristanak, inače su dostupni samo zbirni iznos. U nekim drugim zemljama to je transparentnije i objavljuje sve se jer se smatra da je javni interes u slučaju financijske suradnje farmaceuta s liječnicima jači od zaštite osobnih podataka liječnika. S druge strane, čak i u Sloveniji, objavljuju se sva farmakološka plaćanja svakoj bolnici i zdravstvenom centru, kao i svakoj tvrtki u vlasništvu liječnika, te isplate svim medicinskim udrugama.

Pacijentima 100.000 eura

Prošle godine Krkina plaćanja iznosila su 950 tisuća eura, što je 45 posto više nego godinu prije (656 tisuća eura). Iz Krke samo kažu da su sredstva dodijeljena zdravstvenim organizacijama, zdravstvenim radnicima i udrugama pacijenata, tako da liječnici mogu odlučiti o objavljivanju svog imena, što kompanija mora poštovati, a s objavom se slaže manje od polovice zdravstvenih djelatnika. Iz objavljenog popisa Finance su izračunale da su Krkina plaćanja liječnicima pojedincima prošle godine iznosila 196.000 eura, od čega za plaćanja veća od 160.000 eura nisu objavljeno imena. Prošle godine Krka je zdravstvenim organizacijama platila 631.000 eura, dok su organizacije pacijenata dobile više od 100.000 eura. Prošle je godine deset općih bolnica dobilo oko 110.000 eura financijskih i drugih donacija i sponzorstava od Krke, a još 66.000 eura dva klinička centra.

Slovenska udruga liječnika prošle je godine primila najveći iznos novca od Krke – gotovo 120.000 eura, riječ je o financijskim donacijama i sponzorstvima stručnih skupova. Ostatak su dobile brojne specijalizirane liječničke udruge, poput kardiologa, pedijatara i drugi.

Novartis je lani zdravstvenim djelatnicima i organizacijama u Sloveniji platio 2,25 milijuna eura, od toga podružnica v Sloveniji Novartis Pharma Services 1,27 milijuna eura (od čega 305.000 za istraživanje i razvoj), a Lek kao dio generičke divizije Sandoza 985.849 eura (365.000 za istraživanje i razvoj).

Davanja Leka bila su na godišnjoj razini veća za dva posto, a plaćanja Leka i Novartisa zajedno za 2,8 posto.

Dodatni novac za klinike

I Lek je lani najviše donirao Slovenskoj udrugi liječnika – 105.000 eura, dok je Zdravstveni dom Ljubljana dobio gotovo 30.000 eura.

Hrvatska Pliva, u vlasništvu Teve, čiji su lijekovi vrlo prisutni na slovenskom tržištu, lani je u Sloveniji platila liječnicima i njihovim organizacijama 229.000 eura, što je za 31 posto manje nego godinu ranije.

Naravno, i Pliva Ljubljana je prošle godine najviše platila Slovenskoj udrugi liječnika, 37.000 eura, a po donacijama slijedi UKC Ljubljana sa 9700 eura i Klinika Golnik sa 7700 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close